måndag, november 03, 2008

Orättvisa vårdnadstvister, Jo förmoligen ibland.

Jag undrar hur många av de pappor som klagar över att det oftast är mamman som tilldöms vårdnaden i vårdnadstvister, som tagit hälften av ledigheten och hälften av VAB-dagarna.

Jag tillhör dem som är övertygad om att pappa är en precis lika bra förälder som mamman. Att i princip alla skillnader bara härstammar från sociala mönster och uppfostran.

Och just därför är det självklart för mig, att i de fall föräldrarna inte kan komma överens, och där det inte förekommit några övergrepp eller andra olagligheter så ska den förälder som barnet känner bäst få huvudansvaret.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förvisso, men det är ju knappast något som gagnar relationen mellan barnet och den föräldern som inte får vårdnanden. Och det måste väl ändå vara det som är i fokus. Föräldern som dittills inte tagit tillräckligt med ansvar blir i en situation där han/hon får delad vårdnad så illa tvungen att faktiskt lära känna sitt barn och ta de där vabdagarna och föräldramötena och allt vad det nu kan vara. Att den ena föräldern tagit mer ansvar/känner barnet bättre tycker inte jag är skäl nog för att få ensam vårdnad. Det försvårar ju bara ytterligare i relationen till barnet. Sen är det ju naturligtvis svårt att uttala sig generellt såklart.

/Sara

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Visst går det inte att generalisera.

Och nästan alltid har väl föräldrarna gemmensam vårdnad. Det tycker jag egentligen är det självklara också.

Men i de fall där det av olika skäl inte går att ha gemmensam vårdnad, eller kanske där den ena föräldern tar huvudansvaret så är det inte så märkligt om det är den tidigare mest närvarande föräldern som får fortsätta att ta mest ansvar,