måndag, november 10, 2008

Förlossningsbrev

Jag spammar nätet med mitt förlossningbrev. Det finns utlagt på ett forum också, men jag vill gärna ha kommentarer och åsikter härifrån också, om någon har sådana.



Födelseplan


Jag har enbart positiva minnen av min förra förlossning. Jag minns inte ens att det gjorde särskilt ont.

Jag har lärt mig profylaxandning, och vill ha hjälp och stöd för att kunna andas rätt. Förra gången räckte andningen som smärtlindring.

Jag provade ändå sterila kvaddlar och de fungerade väldigt bra. Men den här gången är min förhoppning att kunna föda helt utan smärtlindring.

Skulle jag minnas fel och det skulle bli outhärdligt plågsamt, och ifall ni bedömer att jag inte klarar mig utan smärtlindring vill jag i första hand bli erbjuden icke läkemedelsbaserad smärtlindring som kvaddlar eller akupunktur.

Jag är dock öppen för alla förslag i riktigt jobbiga situationer. Det enda jag absolut inte vill bli erbjuden är lustgas.

Jag badar/duschar gärna om det finns tid till det.

Både jag och Kattpappan vill ha löpande information om vad som händer. Däremot vill jag inte höra några tomma löften av typen ”Det här kommer att gå bra”. Efter ganska många års infertilitetskamp för att bli gravid med vårt första barn har jag blivit allergisk mot löften som sedan inte visade sig kunna infrias.

De många misslyckandena har också gjort mig lite extra rädd för att det inte ska gå bra. Jag kan omöjligt visualisera att förlossningen kommer att sluta med ett levande barn. Det var värre förra gången, den här gången har jag erfarenhet av att det slutar lyckligt. Men jag behöver höra att allt är bra med barnet, ifall så är fallet.

De många behandlingar jag genomgått har gjort mig helt bekväm med vaginala undersökningar och kanyler, hellre en undersökning för mycket än en för lite.

Studenter är mer än välkomna att vara med. Det skulle vi enbart se som något positivt.

Amningen fungerade väldigt dåligt med sonen. Han hade inte fungerande sugreflexer från början. Jag fick dock mycket hjälp och stöd, och ammar honom faktiskt fortfarande. Jag hoppas att jag trots att jag inte är förstföderska ska få stanna kvar tills barnet har ätit åtminstone en gång.

7 kommentarer:

Yogamamma sa...

Ser ut som ett väldigt fint och genomtänkt brev, tycker jag.
Av ren nyfikenhet undrar jag varför du inte alls kan tänka dig lustgas?
Jag fick aldrig lustgasen att fungera när jag födde Signe. Epiduralen som jag egentligen inte ville ta, men som jag ändå bestämde mig för att ta när jag hade som ondast, lades fel och gav ingen smärtlindring alls så jag födde enbart med akupunktur som smärtlindring. Det funkade bra, och jag hoppas att det funkar lika bra den här gången.
Tänk att det snart är dags för oss båda!

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Jag ogillar verkligen att vara berusad eller påverkad på något sätt. Jag dricker t.ex. nästan aldrig alkohol. Och det är möjligt att jag skulle gilla lustgas, men jag vill inte prova och inse att jag mår dåligt av det. Jag tycker inte att det är värt det.

Jag har förresten provat lustgas när vi var på rundvandring inför förra förlossningen, och då tyckte jag att det var precis så obehagligt som jag trodde att det skulle vara. Men det betyder ju inte nödvändigtsvis att jag skulle tycka samma sak i ett skarpt läge.

Dessutom hoppar den lilla miljökämpen på min axel, och tycker att det är ett ytterligare skäl för just mig som inte vill, att låta bli att prova. (Alltså jag tycker inte att någon annan ska avstå från lustgas av miljöskäl, men för mig passar det bra som argument)

RosaMilton sa...

Jag tycker det är tydligt och bra skrivet, ffa vad som är viktigt för dig och er som par och inte bara vilken smärtlindring du vill eller inte vill ha. Jag tror att de flesta barnmorskor ofta säger att det här kommer att gå bra utifrån att det är deras erfarenhet som de bär med sig. Inte för att inge någon i falska förhoppningar. Så därför är det bra att skriver att du absolut inte vill höra detta och varför.

Anonym sa...

ett bra brav utan låsningar tycker jag

Anonym sa...

Skitbra tycker jag. Hoppas du tycker det är ok att jag kopierar vissa delar, jag tycker vissa saker är svåra att formulera utan att, som Tisalen också är inne på, låsa in sig i något som kan misstolkas.

Anonym sa...

Kanonbra och tydligt skrivet. Känns som du har fått med allt. Tycker ju att den sista meningen borde vara onödig men tyvärr är den ju inte det. KRAM HB

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

cinks: Självklart kan du plocka fritt ur brevet!