söndag, oktober 12, 2008

Profylax, lite till

Jag började skriva ett svar på Yogamammas fråga om profylaxkursen. Men svaret blev väldigt, väldigt långt. Så det får bli ett eget inlägg i stället.


Förra gången gick vi tre två-timmars-tillfällen vilket var väldigt bra för oss då. Då hade vi massor av tid att träna mellan gångerna. Nu är ju livet ett helt annat, och barnvakt är en viktig komponent för att kunna göra något tillsammans utan barn.


Det visade sig att kursledaren var en av de barnmorskor vi träffade när vi låg inne på BB. Vi var där nästan en vecka, så vi hann träffa väldigt många, men just den här var den som verkligen fick amningen att fungera. Den var ett av skälen till att vi inte kunde åka hem tidigare, så det var lite roligt. Och vi kunde tacka henne för hjälpen vi fått då.


Den här gången upplevde jag det mer som en nytändning inför förlossningen än som en teknikkurs. Vi gick snabbt igenom lite olika massagetekniker och andades lite tillsammans. Men framförallt pratade vi om hur vi upplevt våra tidigare förlossningar, och vad vi ville göra bättre den här gången. Och alla fick verktyg för att ifall det blev likadant igen kunna hantera det som inte var så bra bättre. Vi hade förmodligen kunnat läsa oss lite i våra gamla böcker istället, men jag tycker att det var väl investerade pengar, just för att samtalet blev så bra, och för att vi nu hemma kan fortsätta på egen hand. Vi kom båda två på vad det är som ska hända.


Vi pratade med några av de andra deltagarna efteråt, och de sa precis samma sak, att det var jättebra för att komma in i det igen. Första graviditeten är det ju ett sådant fokus på förlossningen, medan man knappt hinner ägna den en tanke nu mellan dagishämtningar och disk.

3 kommentarer:

Yogamamma sa...

Perfekt! Tack snälla! Precis vad jag behöver höra, för det är ju precis så jag vill att kursen ska bli, för oss också. Nu är det ju inte säkert att vår kursledare tänkt samma sak, men det låter ju onekligen som ett koncept som borde vara det enda rätta.
Gick ni via Profylaxgruppen?

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Vi gick via profylaxgruppen. Och även om kursledarna sätter sin personliga prägel på innehållet, så har de en ganska hård kursplan att följa. Så er kurs borde innehålla samma som vår.

Anonym sa...

Det var så jag kände också, att kursen gav oss ett tillfälle att sitta ner tillsammans och bara fokusera på det som skulle komma. Hemma i vardagen, med storasyster springande runt, var inte det så lätt. Sen gick vi inte en repitionskurs utan hela kursen, vi gick den aldrig inför första förlossningen, tänk om vi ändå gjort det ...