onsdag, oktober 29, 2008

Obildad = mer mänsklig?

Jag blir lite irriterad när folk koketterar med att de inte läser tidningar och inte har någon utbildning.

Alla människor behöver inte läsa 1000 högskolepoäng, men inte skulle jag skryta om att jag kan lite.

Personlighet och egna åsikter kan vara nog så viktigt. Men inte gör det något om ens argument är uppbyggda på något annat än ett privat tyckande som inte ens är grundad på omvärldsinformation?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, vad roligt att du skrev just detta, jag håller helt med. :-)

/Alexandra

Anonym sa...

Men jag tycker att det är akademiskt snobberi. Det är just detta synsätt som förminskar människor. En sådan kommentar från en "ickebildad" människa är just fälld på grund av mindervärdeskomplex. Tacka vet jag den tysta kunskapen som inte går att evidensbasera. Och jag vet att det är din blogg där du får tycka vad du vill. Och det komme nog ett långt välgenomtänkt och kunskapsbaserat svar från dig. Morr!
Mariamamman

Anonym sa...

Jag håller helt med kattmamman, särskilt obehagligt är det i valtider då folk helt öppet säger att de röstar på det parti som "känns rätt" utan att ha en aning om vad partiet står för. Är ganska säker på att nationalsocialism "kändes rätt" för många tyskar när de röstade. Sånt får mig att tvivla på demokrati. Men eftersom jag långt ifrån ser något vettigt alternativ till demokrati så är jag såklart helt för det, även om jag faktiskt inte tycker att "alla måste rösta" har man inte en aning om vad man röstar på tycker jag att man är en klok och ansvarstagande människa om man låter bli.
/AS

Fia sa...

Simon Bank, sportjournalist på Aftonbladet fick frågan"Vad hatar du mest av allt?" i Café för ett tag sedan. Han svarade: "Manifesterad dumhet. Jag har inga problem med dumhet, men bär man den som medalj på bröstet så förtjänar man en smäll på käften".

Helga sa...

Men allvarligt, mariamamman, tycker du verkligen att det som Kattmamman uttrycker är akademiskt snobberi? Det var väl ändå att ta i. Jag är den första att framhålla att många högskolepoäng sannerligen inte garanterar att folk är särskilt klyftiga. Det märker man snabbt om man har tillbringat lite tid på diverse lärosäten! Bildning och utbildning är inte samma sak.

Men bildning skaffar man sig på bästa sätt genom att läsa eller på annat sätt inhämta information om sin omvärld och att reflektera över densamma. Så de som koketterar med att de inte läser tidningen eller ser TV-nyheterna är knappast särskilt bildade, vare sig de har några examina eller inte.

Anonym sa...

Håller med till viss del angående bildning, men vem ger oss info om omvärlden oftast? Jag anser ändå att s.k obildade människor inte koketterar utan att det handlar om ett underläge från början som tyvärr underbyggs av denna sorts akademiska snobberi. Detta är ett rött skynke för mig och jag komenterar sällan då jag är mer verbal än skriftlig. Skulle kunna ha timslånga diskussioner om detta ämne.

Mariamamman