måndag, februari 18, 2008

Inga tänder

Lillkatten är 13 månader och lite till. Han har ännu inte fått några tänder.

Jag försöker vara den coola "det löser sig, sånt är individuellt, alla barn får tänder"- mamman.

Men min orosgen pockar på och vill oroa sig över tandbristen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Inte för att man ska jämföra barn, men jag kan avslöja att inget av våra barn hade en tand före 13 månaders ålder.

Stora tjejen har nu full uppsättning och lilltjejen (18 månader) stoltserar med hela 4 små sylvassa gaddar :-)

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Nej, man ska inte jämföra barn. Men det känns ändå bra att höra att fler barn inte varit så tidiga med tänder, men att de löst sig.

För jämför är ju just vad jag gör. Men jag jämför bara med alla de barn som fått hela munnen full av tänder och som är yngre än Lillkatten.

Ida sa...

Enda problemet med att få tänder sent är att de kan komma i klump vilket inte är så kul. Mina har inte varit jättesena och haft 4 tänder vid 12 månader men sen tagit en paus till 16 månader för att då i princip klämma ut 12 tänder samtidigt. Det är inga jätteroliga veckor.

En kompis vars dotter var tandlös vid 12 månader fick tipset av en tandhygenist att höra av sig för smärtstillande om det blev så att alla tänder kom samtidigt och det påverkade barnet allt för mycket.

Anonym sa...

Första gången jag skriver här, men vill iallafall berätta för att det kanske kan lugna dig lite...

Min första dotter fick sina två första tänder när hon var 15 månader. Sen kom de iofs i en hiskelig fart, 2 och 2. Men hon besvärades inte av det speciellt mycket. Nu är hon 5½ år och har ännu inte tappat någon tand, medans många av hennes jämnåriga har tappat både 3 och 4 tänder redan. Vet inte om det har med att göra att hennes tänder kom sent, men jag ser det inte som någon nackdel iaf.

Min yngsta dotter, nu 14 månader har precis börjat få sina första två tänder, så det verkar bli lika för henne. Denna gången var jag lite mer förberedd på att de skulle komma sent mot för med första barnet.

Hoppas du inte oroar dig allt för mycket, men om du tycker det känns jobbigt så prata med någon tandläkare som kan råda och lugna.

Anonym sa...

Jag tycker att du skrev gulligt nu :-) Inte kul med den där orosgenen, jag har nog också en orosgen mer än normalbefolkningen. Du kan vara lugn, snart får du oroa dej för hål i tänderna i stället! Och tänk vad skönt att slippa bli BITEN! Det tar MER ont när en Bebi med tänder hugger än en utan! Jag lovar!/Eir & barnen

Anonym sa...

Nej, nej. Inte oroa dig. Vi var hos tandläkaren med Ella (på någon slags introduktion) nr hon var runt 12 månader. Då hade hon en tand. Tadläkaren lät oroad och bokade upp en uppföljningstid och hej och hå. Men det var ju ingen fara så klart, tänderna poppade fram sen en efter en och nu vid snart 3 års ålder han hon fått alla (utom en) som man ska få innan 6 års tänderna.

Så ingen fara :)

För min (vår) del var det bra att tänderna kom sent för när dom väl kom så vägrade Ella att amma mera... från en dag till en anna bara slutade hon.