söndag, september 24, 2006

Lajv

Jag lovade Ulla i en kommentar till min hundralista att berätta om lajv, så nu gör jag det med risk för att utmåla mig som en riktigt konstig person.

Ett lajv är en sorts lek eller ett rollspel företrädelsevis för vuxna människor, ibland även för tonåringar, men jag brukar föredra den typ av tillställningar där alla deltagare i alla fall hunnit fylla 20.

I botten finns en plats och en händelse som leken/spelet rör sig runt. De allra flesta lajv utspelar sig i en Tolkienvärld och innehåller alver, orcher och medeltidskläder av hantverkskvalitet. Dessa lajv är inte jag så intresserad av att åka på. Ofta är det på de här lajven viktigare att tyger är färgade med rätt sorts teknik och att inga skor har gummisula än att själva rollspelandet är bra.

Jag föredrar mer verklighetstrogna lajv, vardagsrealism med en knorr gärna förflyttade till någon annan tid blir jag eld och lågor inför. Ett av de allra bästa lajven jag varit på har dock saknat alla spår av vardaglighet det var ett lajv med älvor (faries)

I den här uppdiktade lajvvärlden finns det en del karaktärer som gestaltas av lajvdeltagarna. På ett bra lajv har alla deltagare fått en roll med ett förflutet och vissa karaktärsdrag, det brukar också finnas en anledning till att vara på just den här platsen just nu. Oftast finns det också intriger som varje roll är inblandad i, dessa intriger kan vara i grupp eller enskilda. Intrigerna delar man inte med sig av till de andra spelarna i förväg utan använder under spelet för föra handlingen framåt. Arrangörerna har haft en idé och har ibland planerat in händelser och ett slut. Men som arrangör vet man aldrig i förväg riktigt vad som ska hända eftersom det är deltagarna som väljer vilka trådar de ska spela på och utformar sin karaktär själv efter de detaljer de fått i rollpresentationen

Jag har varit på lajv som varit på några timmar upp till fyra dagar. Jag kan tänka mig att lite under en vecka är maximalt vad man skulle orka med, sedan behöver man komma tillbaka till verkligheten och sig själv igen.

Under tiden som lajvet pågår är man i roll hela tiden, det brukar finnas möjlighet att lämna lajvet ifall man behöver men det brukar jag inte göra. Är det ett flera dagars lajv lajvar man även på natten vilket lett till att jag flera gånger delat säng med personer jag lärt känna för tolv timmar sedan. Att dela säng betyder dock inget annat än just att vi delar säng.

Under den period lajvet pågår är man helt inne i sin karaktär och förhåller sig till världen som karaktären skulle ha gjort. Ibland tar intrigerna stor plats och man blir indragen i det ena konstigare scenariot efter det andra. Och ibland hinner man inte med att bry sig ett dugg om att det i samhället runt omkring en skett något, man är fullt upptagen av en vardag med vardagsbestyr och vardagsgnabb. Fast vardagen är ju inte den vanliga vardagen utan utspelar sig kanske på 20-talet, och istället för kattpappan kanske jag lever tillsammans med fru och tre maktgalna kusiner.

Lajvvärlden saknar många av de sociala strukturer den vanliga världen har. T.ex. är det ofta lika accepterat med homoförhållanden som heteroförhållanden. Och man försöker ge kvinnor lika stora möjligheter som männen.

Vad är då tjusningen med det här? För min del handlar det om att få leva ut sidor hos mig som jag egentligen inte har och få vara i situationer som jag i verkligheten hoppas att jag aldrig ska behöva uppleva. Jag tycker att det är otroligt häftigt när jag reagerar inte som Kattmamman utan som min karaktär. Jag har känt äkta rädsla för att bli upptäckt och äkta sorg när något hemskt hänt någon närstående (som jag alltså i verkligheten inte ens vet vad h*n heter) På ett bra lajv hinner det bli väldigt mycket känslor på en väldigt koncentrerad tid. 30 personer med en massa konstiga relationer och hemligheter som alla på en begränsad tid bestämmer sig för att ta itu med allt och uppnå alla sina mål blir väldigt intensivt.

Jag har (på många olika lajv förstås) bl.a. provat på att vara kvinnan som berättar för alla andra att de borde skaffa barn, jag har precis undgått att bli mördad av min man samtidigt som min älskare försöker mörda min dotter i ett ritualmord, jag har varit extremreligös och piskat mig själv till medvetslöshet som bot för att jag pratat med fel personer, jag har blivit så manipulerad av min psykiatriker att jag begått ett mord, jag har på tre dagar gått från att vara absoluta toppeliten i samhället som ingen vågar säga emot till att i princip ensam stödja "fel"sida och ha alla emot mig.

Nästa helg är det dags igen. Jag ska förflyttas till 20-talets Film noir. Vad jag har för karaktär vill jag inte avslöja ännu eftersom jag misstänker att åtminstonde en av mina medspelare läser min blogg ibland.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter hur kul som helst. Men samtidigt lite skrämmande.

Hoppas du får en fin helg!

Kram!

Pia sa...

Åh, vad kul! Jag har aldrig prövat men skulle gärna göra det.

Applecore sa...

Åh vad intressant det låter! Jag har rollspelat litegrann, men aldrig lajvat. Maken har varit med i ett, i det du beskev som Tolkien-lajv, men det här låter mycket mer spännande!

Anonym sa...

Låter skitkul! :D

Anonym sa...

Tack för denna presentation! Jag hade hört talas om rollspel i historisk tid tidigare, men inte så mycket om sådana här komplicerade konstruktioner. Det låter jättespännande.

Anonym sa...

Hej ochj jovisst läser jag här ibland :-)

detta är något så fantastiskt roligt att det knappt går att beskriva! Efter ett lajv som jag och Kattmamman varit på så skrev jag en artikel till en (Lajv-)tidning för att försöka beskriva vad som hände. Jag kopierar in den här så kan ni ju läsa om ni orkar. Om inte annat för att få en liten uppfattning om vad somkan hända under ett spel. Inget lajv är det andra likt, det är en del av charmen, men detta var vad jag gjorde då i alla fall:
__________________________________
The secret life of Carolina Von Sparr,
eller vad gjorde jag egentligen på Vila i Frid?

Jag tänkte ge er några ögonblicksbilder från dagen som etsats sig fast i mitt minne och som jag tycker ger en bra stämningsbild av den såpopera av allra grövsta slag som vi alla hamnade i.

Under en solig septemberlördag på herrgården Kollinge gods i Sörmland utspelade sig ett högadligt bröllop. Inbjudna till den överdådiga bröllopsfesten var de unga tus familjer samt närmsta vänner. Kvällen skulle bli lång och magisk! En av de kring 40 närvarande under firandet var brudgummens syster, dvs jag, Carolina Von Sparr.

Carolina Von Sparr har ett akut behov av att skaffa fram 100 000 kr snabbt. Detta för att kunna betala tillbaka pengarna som hon stulit från sin mamma. Den lättaste lösningen är att få pengar av Ruben Silfverflööjt, mannen som Carolina i hemlighet är gift med. Det vill hon dock helst undvika då hon inte ville berätta för honom att hon stulit pengar. Hennes lösning blir istället att försöka få pengarna från den närmsta och mest lättlurade personen hon vet: hennes hemliga flört och hennes makes bästa vän, Kent Gröder!

Redan under dagen har Kent visat sitt stora intresse för Carolina. Under bröllopsmiddagen passar Carolina på att be honom om pengar. Kent går med på det, men i vill att Carolina i gengäld bryter sitt äktenskap med Ruben. Detta hade Carolina förstås inte en tanke på. Hennes avsikt var att få pengarna och sedan göra sig av med Kent så fort som möjligt. Efter middagen får Carolina sina pengar efter lite kvinnlig övertalning.
Vad gör då en kvinna i balklänning av en check på 100 000 kr? Jo, hon stoppar den innanför bh:n. Carolina går snabbt ifrån Kent och upp i huset. Men när hon ska ta fram checken upptäcker hon till sin fasa att hon tappat den, någonstans på vägen från Kent till Huset. Stor sorg!!! Vad göra då?
Det är bara för Carolina att gå ner till Kent igen och be om mera pengar. Kent lovar att försöka skaffa fram mer pengar genom att försöka lura dem av sin närmsta släkting, som ett förskott på det stora arv han väntade.

Under tiden har Carolinas man Ruben fått reda på att Carolina vänstrar med Kent och vill konfrontera henne med detta. Carolina och Ruben går upp på Rubens rum. Där berättar Ruben att han är helt pank. Carolina skriver i rent vredesmod på ett äktenskapsförord. Hon vill ju till varje pris få behålla eventuella pengar hon kan lura av Kent och inte behöva dela dem med Ruben vid en eventuell snabb skilsmässa. Carolina lugnar sig sedan lite och bestämmer sig för att berätta allt för Ruben, som ändå är den man som Carolina helst vill ha. Hon berättar om pengarna hon är skyldig sin mamma, samt om sina försök att få pengar av Kent. Ruben tror henne och tillsammans gör de upp en plan på att Carolina ska pressa så mycket pengar som möjligt ur Kent………

Ett stort tack till alla arrangörer och alla underbara motspelare/motspelerskor vilka gjorde ”Vila i Frid” till det absolut roligaste jag gjort på länge! Jättekram till er alla!

/AF Alias Carolina Von Sparr

Anonym sa...

Och för att verkligen tråka ihjäl er så lägger jag även in min "närmaste motspelares" motsvarande artikel om det lajvet (Eller rättare sagt en liten del av det). För att visa hur himla komplicerat det kan bli :-) Läs om ni vill!
__________________________________

Ruben letar efter Carolina då han stöter på Kent. Kent vill snacka varför de går upp på
Rubens rum. Där uppe har Kent tårar i ögonen och han är förtvivlad över att känna ilska mot
Ruben. Ruben berättar om sin känsla under middagen men inte om Ethels berättelse och vad
som följde på den. Kent och Ruben blir sams igen med kramar och tårar och lovar att ingen
brud ska kunna tränga sig in och förstöra deras fina vänskap. ”En skön känsla, Kent är
verkligen en vän. Han kunde ju inte veta att Carolina var gift. Han har ju bara varit juste.” De
diskuterar äktenskapet och Carolinas motiv. Ruben kommer att tänka på båten och säger att
om Carolina inte kan förmås skriva på äktenskapsförordet blir Ruben av med hälften av allt.
Båten, villan och sommarhuset. Det är kanske bäst att Kent får alla fastigheter och båten. Så
inte Carolina får tag i dem.
– ”Vi måste sätta datumet till före bröllopet så att de inte fanns alls i mitt ägo då vi gifte oss.”
Ruben tänker att detta löser faktiskt en massa problem på organfronten. Kent vill absolut att
Ruben och Carolina skiljer sig så fort som möjligt. Det kommer de överens om. Kent går med
på gåvorna och går ner för att vänta en stund så att Ruben hinner ordna papperen. Ruben
sätter sig och lägger till villan i gåvobrevet.
En minut senare är han på väg ner för att Kent ska kunna skriva under dokumenten som ska
fria Ruben. ”Undrar om Interpol hinner komma innan allt är klart?” Källan på polisen lovade
att inget skulle hända före midnatt. Kent har gått ut och de tänder en varsin Honduransk
cigarr. Under en av lyktorna på gårdsplanen skriver Kent under dokument som ska sätta
honom i fängelse innan morgonsolen har kastat sina strålar på Kollingegods koppartak.
Ruben går och letar efter Carolina och stöter ihop med Adrian som visar honom ett brev där
Ruben pekas ut som organaktör. Adrian har ett problem som Ruben skulle kunna lösa i
egenskap av just organbov. Ruben förnekar allt och lovar att se om någon kontakt kan hjälpa
Adrian med hans bekymmer. Carolina har ett bekymrat uttryck i de fagra ansiktsdragen när
Ruben tar tag i hennes arm och stämmer möte i pojkrummet. Efter att ha stängt dörren står
han kvar. Carolina sitter på hans säng. Det är första gången hon är hemma hos Ruben. Sedan
frågar hon varför inte Ruben sagt något till sin släkt? Vill han inte veta av henne? Ruben
svarar kort att det inte har varit tillfälle till det, Gunvik vet inte om att Ruben blivit änkling
ännu och bröllopet är inte rätt situation att avslöja något sådant för sin mor. Ruben börjar
istället berätta om ett konstigt brev han fått. Carolina ser spänd ut och lyssnar efter
fortsättningen. Ett brev som hotar Ruben. Som vill tvinga honom att skriva på dokument.
Ruben läser brevet. Innan Carolina hinner reagera säger Ruben att det säkert är hennes mor
eller mormor som luskat reda på att Ruben är pank och sedan skrivit brevet. Carolina blir helt
bestört. – ”Är du pank?”
Carolina blir verkligen förvånad över att Ruben är pank. Mycket bestört av nyheten och av
ren vrede skriver hon på dokumenten. Reaktionen på fortsättningen är otydbar, Ruben visar
henne lapparna från henne till Kent. Hon sjunker ner på sängen, Ruben säger att han vill
skiljas.
Hon berättar att affären Kent handlar om pengar. Hon behöver 100 000 till ikväll och Kent
har lovat henne dem. Hon är i trångmål när det gäller en skuld och den ska regleras.
Carolina sitter stilla och ser på Ruben. När Ruben ser på henne förändras något, han känner
igen något hos henne. En målvetenhet som förenar dem, som han skattar som en av sina egna
dygder. Han tänker efter, ”det ligger en frisk lukt av något nytt i luften.” Tankarna krockar allt
mindre och en strategi börjar ta form. – ”Carolina, kanske det finns ett sätt som kan lösa
problemen" säger han. Ruben ser henne i ögonen när han trevande börjar med planen. Han har
nämligen ljugit för henne om sin ekonomiska status. – ”Ursäkta för det. Kan du tänka dig att
låtsas inför Kent att vi ska skiljas? Kent ska nämligen råka fastna i Interpol:s nät under den
kommande natten och vara ur vägen. Du hinner få pengarna av Kent och sköta dina egna
problem. Vad sägs?”
Carolina är inte sen att inse fördelarna med den nya planen. Hon går ner för den första av
flera gråtscener.
Ruben går ner för trapporna med ett belåtet flin på läpparna. ”Det gick nästan som planerat,
till och med bättre. Bäst att inte flina så mycket när jag kommer ner, det står mycket på spel
nu.” Nere i salen stöter han ihop med Kent som ser frågande ut. Ruben försäkrar honom om
att allt är på väg att ordnas på det bästa av sätt. – ”Hon skrev på papperen!” Kent lämnar
Ruben med Adrian som anslutit. Han frågar om kontakten har hört av sig. – ”Nej!”, den kedja
av kontakter som Ruben startat har inte hittat något. Knappt har Adrian gått förrän Wally,
Rubens äldsta bror dyker på honom och anklagar honom för att ha fört in en massa vapen och
sprängämnen till Kollingegods. – ”Hursa?” Någon har beställt vapen och sprängämnen i
Astors namn till Kollinge och de tror att det är Ruben. – ”Nej, nej. Det stämmer inte”, Ruben
bedyrar sin oskuld. Han lovar att försöka luska reda på vem det är. Ruben slipper undan
Wally som inte ger sig och går ner i trappen till köket. Han tänker på Carolina och hennes
reaktion tidigare.
När Ruben kommer ner i köket står Ethel där med tysken. ”Vad håller de på med? Tysken
står och viskar i hennes öra. Usch, varför låter hon honom?” Ruben närmar sig och när
Dietrich upptäcker honom får Ruben order att avlägsna sig. Ethel ser skärrad ut. Dietrich är
mycket övertygande och Ruben har svårt att behålla initiativet. Han sätter sig ner på en stol
och ser på en kort stund innan det går upp för honom att detta är allvarligt. Han säger att nu
får det räcka och tar Ethel med sig upp till festen. Väl däruppe sätter han ner Ethel på soffan
och Percy dyker upp. Han ser att Ethel inte mår bra. Ethel mumlar om att det inte är möjligt
eller något liknande och efter en stund kommer det fram att tysken egentligen är Ethels
tidigare man Christian Gryningshöök. Pierres pappa. Helt plötsligt kommer Ruben att tänka
på sprängmedlet som finns någonstans på Kollingegods. Han lämnar Ethel i händerna på
Percy och letar efter Wally men fångas upp av Max. Max har försökt få med Ruben på en
promenad under hela kvällen för att prata om ett bekymmer han har. Ruben försöker lugna ner
Max men han är för uppriven. – ”Om en stund” säger Ruben. – ”Det finns inte tid!” säger
Max och försvinner.
Ute vid grinden står Milan och Kent. Ruben har med sig Helena och Fredrik von Sparr.
Äntligen har de samlats. Ruben ser på klockan. 23.15. Nu börjar tiden rinna iväg. De andra är
otåliga och Ruben berättar att nu är det dags att börja organisera sig. Det är stort redan nu och
allt tyder på att det finns ännu större pengar att hämta. Helena börjar prata om vem som ska
vara spindeln i nätet och att det är dags för Ruben att ta ett steg tillbaka. – ”Varför skulle det
vara ett alternativ?” frågar Ruben och vips har Helena en oanständig bild på Ruben i handen.
Ruben tänker att han börjar få lite gott runt midjan, dags att börja sporta igen. Efter en kort
stund av eftertanke bestämmer sig Ruben för att spela med, han berättar att alla listor med
kunder och liknande finns på en cd-skiva som kan budas hit på en halvtimme. I utbyte mot
den vill han ha alla polaroidbilderna. – ”Det kan ordnas.” svarar Helena slugt.
Milan pratar bara om sina risker och sin alldeles för magra ersättning. När Kent lägger sig i
blir stämningen mycket hätsk och Ruben lugnar Milan med smicker. Fredrik erbjuder sig att
betala Milan direkt och det verkar som allt ordnar sig. De bestämmer att samlas igen om en
stund för utbyte av cd och polaroidbilder. Sällskapet skiljs åt.
Ruben springer på Carolina utanför stora trappan och hon berättar att hon fått pengar av
Kent men tappat dem igen! Hon stoppade checken i klänningen men den har nog glidit ner på
något sätt. Ruben fantiserade om att vara den checken och fick ett leende i ansiktet. Han
tittade bort för att inte avslöja sig och tände en cigarr. Han föreslår henne att be om en check
till. De skiljs åt.
Max stöter på igen och nu är det många som drar i Ruben. Max är orolig för sitt liv och
Ruben lovar att Milan ska se efter honom för 100 000. Adrian frågar om organkontakterna
och det börjar bli svårt att förhala. Senare visar Milan sig inte kunna skydda Max så Ruben
kontaktar Dragan direkt och Dragan vill veta var sprängämnena finns. Kanske kan de byta,
information om sprängämnen mot att Max skyddas? De kommer överens och Ruben går ut på
den mörka terrassen. Han råkar höra ett samtal där någon säger att Kollinge kommer att
sprängas vid ett-tiden. Han ser på klockan, den är redan tolv. Ruben försöker ringa Carolina
för att varna om att det kan bli farligt att vistas inomhus men får inte tag på henne. Han går ut
på framsidan för att få bättre mottagning och ser Pierre springa ut från buskarna mot grinden.
Ethel kommer efter och Ruben småspringer efter. Vid grindstolpen ramlar Pierre ihop och när
Ethel närmar sig stöter han bort henne. Ruben stannar ett kort stycke bort för att inte störa
men ändå så nära för att kunna ingripa. Pierre kämpar emot men kan efter en stund inte hålla
sin mor borta och de två gråter i varandras famn. Det låter bra nu tycker Ruben och han passar
på att ringa till Statoil i Malmköping efter cd-skivan. Det är dags nu. På macken svara någon
ungsnärta som heter Jenny och det blir lite krångligt att få tag på Mattias. Efter en mycket
förvirrad konversation kommer slutligen Mattias till telefonen. Efter en smula övertalning och
en belöning på 1000 kr till Mattias och ytterligare 1000 kr till den som kommer med cdskivan
lovar Mattias skicka någon direkt.
Ethel och Pierre gråter fortfarande och Pierre flyttar nu sitt ansikte till Ethels famn och hon
tröstar honom stilla. Ruben bestämmer sig för att försöka ringa till Carolina igen. Inget svar.
Han lämnar mor och son och letar efter Carolina. Han möter Max som säger att han är
döende. Ruben lånar 100 000 av honom som han tänker ge till Carolina. Max ger sig iväg med
Fredrika. Nu är det bara att invänta cd-skivan och sedan på Interpol. ”Egentligen behövs väl
inte cd-skivan” tänker Ruben ”men det är nog bra att göra jobbet ordentligt.” Kent dyker upp
och vill ge Ruben betalning för båten. De ska bara hitta en penna för checken. De kommer
ifrån varandra. ”Vore skönt om Interpol och polisen kom snart.”
Han möter Carolina några minuter i ett och då ringer klockan för familjesamling. ”Mamma!”
Ruben och Carolina sätter sig i soffan och Kent sätter sig på andra sidan av Carolina. När
Mor säger godnatt enligt traditionen hinner klockan passera ett. Ruben andas ut och tar
Carolina i handen och hoppas att Kent inte ska se det. Plötsligt störtar Dietrich in med en stor
portfölj i handen och han drar ut en kabel med en strömbrytare i änden. Han greppar den och
börjar tala om hämnd. Ruben ser efter Ethel men kan inte se henne. Dragan drar sin pistol. Ett
skott går av och allt blir mörkt...

Saring sa...

Coolt! Själv är jag en del av en slags påhittad karaokekult där jag är karaokeproffset Cassandra. Det är roligt att leka!