tisdag, juli 11, 2006

Att ljuga till sig fördelar

Jag läste i något av svaren på Tinas utmaning en uppmaning att söka hjälp fort, och ljuga om hur länge man försökt för att få hjälp tidigare. Att skarva någon månad har jag inga problem med att folk gör, men att redan efter åtta månader påstå att man försökt i ett år tycker jag är fel.

I Sverige idag finns det begränsade resurser till sjukvården i allmänhet och till fertilitetsutredningar i synnerhet. Att då ta upp tid och resurser i onödan tycker jag är dåligt. Visst jag förstår att det känns fruktansvärt, nästan bottenlöst jobbigt när mensen kommer en åttonde gång, när kompisarna lyckades på första försöket. Men faktum är att upp till ett år anses normalt att få vänta på att bli gravid. De allra, allra flesta lyckas inom det där året.

Situationen är ju förstås en annan om man misstänker att något är fel, som i mitt fall när mensen fortfarande inte hade dykt upp nio månader efter p-pillerstop, eller när misstanke om endometrios finns. Men fungerar allt som det ska tycker jag faktiskt att man snällt får vänta sitt år.

Visar det sig sedan att det faktiskt fanns något som var fel önskar man ju förstås att man blivit undersökt tidigare, men är det ingen som tränger sig före i kön finns det förmodligen mer resurser att använda när man väl är där.

4 kommentarer:

Solkatten sa...

Kunde inte hålla med dig mer!

Har ett exempel som gör mig så arg när jag tänker på det: En kompis kom till mig och berättade att hon bokat tid för utredning. Det hör till saken att hennes kille bara är hemma var 3:e vecka (de har varit tillsammans i två år). Eftersom de inte lyckats bli gravida under någon av de helger han har varit hemma (!!) så ljög de läkarna rakt upp i ansiktet, för hon "vill ju ha barn nu". Morr!

Anna sa...

Usch, när jag läste ditt inlägg blev jag nervös, hade samma problem med min mens som du, fick gå till läkare men innan 1 år gått kom den tillbaks, den är dock inte riktigt regelbunden än...

Håller helt med dig om det där med att "hitta" på några månader. På något sätt, även om det är jobbigt för det par som kanske skarvar lite så måste man ju tänka att andra faktiskt har väntat längre och bör vara före i kön.

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Anna K gjorde de en ordentlig gynundersökning för att utesluta PCO-äggstockar? Att inte ha regelbundna menstruationer är en försvårande omständighet för barntillverkande, och kommer mensen glest är det troligt att du inte har någon ägglossning alls.

Jag vill inte skrämma dig nu, och förhoppningsvis är det ingen fara, men det är bra att vara uppmärksam på vad läkarna bör undersöka eftersom så många läkare inte verkar veta vad de jobbar med.

Anna sa...

Ska be dem kolla om allt ser bra ut nästa gång jag går till gyn. Vi har ganska nyligen bestämt att vi vill skaffa barn så jag hoppas att det kommer funka. Tack för infon om PCO, blir något att fråga om ifall det inte blir nåt (bebis)