söndag, januari 18, 2009

Konspiration

Anledningen till att man avråder från att äta sömntabletter samtidigt som man ammar är att det inte finns någon forskning på hur medicinen går ut i mjölken, och på hur den påverkar barnet. Man vet inte, och avråder därför för att vara på den säkra sidan.

Ponera att det inte varit en typisk kvinnogrej som amning, tror ni att det i så fall hade funnits mer forskning?

5 kommentarer:

Kajsa Bergman Fällén sa...

Det är samma sak med allergimedicin. Man har helt enkelt inte undersökt det så då avråder man. Tack för det liksom när tillståndet man hamnar utan medicinen inte går att stå ut med.

Anonym sa...

Dessutom verkar det ju inte helt svårt att undersöka, väldigt lätt. Nästan så¨att du får ta några prover av bröstmjölk och mäta halterna av sömnmedicin i den, vid olika tillfällen...
Hur ser halveringstiden ut? När du är opåverkad av sömnmedicinen borde det ju inte gå ut i bröstmjölken, eller kan det fortfarande göra det? och hur förväntas barnet påverkas?
Frida

Anonym sa...

Fass är bara en källa som sjukvårdspersonal och apotekspersonal använder när de bedömmer fördelar och nackdelar med läkemedel till olika patienter. Fass är inte heltäckande på något sätt.

Den bästa sammanställningen av dokumentation och fallrapporter kan läkemedelsinformationscentralerna ge. Där arbetar apotekare heltid med att sammanställa och värdera tillgänglig information om läkemedel. Hit kan läkare vända sig med sina frågor.

Regeln är att efter fem halveringstider har läkemedelet utsöndrats helt ur kroppen.

Kom ihåg att valet av läkemedel alltid bygger på en risk/nytta värdering.

Apotekaren

Anonym sa...

Bristen på forskningsrön gäller inte bara amning och bröstmjölk utan många substanser och barn. Det är etiskt betydligt besvärligare att forska på individer som inte kan ge sitt samtycke, och det kan förstås inte små barn.

Anonym sa...

mer forskning absolut...trenden är ju sån...tyvärr