lördag, januari 17, 2009

Fass - kan man tro på det?

Jag borde inte surfa runt på nätet. Nu har jag hittat trovärdiga källor som avråder från mer än enstaka doser av min sömntablett vid amning.

Det står något helt annat i Fass.

Kan man inte lita på Fass?

5 kommentarer:

Linda sa...

Hur ny är fassen och hur nya är de tillförlitliga källorna?

Fass SKA var tillförlitlig, det är ju den som sjukvårdsperonal och apoteksperonal utgår ifrån.

Den osynliga kvinnan sa...

Alltså, det skall mycket till för att en uppgift skall publiceras i fass. Det kan säkert komma motstridiga uppgifter från olika undersökningar, men det räcker nog inte med en eller två undersökningar för att ändra i Fass. Men jag vet ju förstås inte. Bara en fundering. Gå på magkänslan och ta hand om dig själv! KRAM

Anonym sa...

Jag trodde att fass var baserat på vad tillverkarna hävdar om sina preparat? (Fast jag kan ha missförstått).

Anonym sa...

FASS ska bygga på den tillgängliga forskningen om preparaten och inrapporterade biverkningar. Det är FASS som läkaren som skriver ut mediciner konsulterar. Utifrån det tycker jag att man ska kunna lita på FASS. Sedan finns det naturligtvis lägen där en ny studie kommer som motstrider det som står i FASS, och under en tid kan man då tänka sig att FASS inte har hunnit uppdateras. Så om dina andra källor är studier som är gjorda efter din upplaga av Fass kom ut, då skulle jag överväga den informationen. Frågan är också hur länge eventuella sömntabletter finns kvar i bröstmjölken? Dvs kan du ta en tablett, sova och efter ett visst antal timmar är det ok att amma?
Då skulle du kanske- om det funkar för er- ha utpumpad mjölk eller liknande i beredskap om bebisen behöver äta innan?
Jag tycker att din sömn är a och o här. Om du inte kan sova och blir trött och i längden kanske tom får utmattnings- och stressbesvär är det ju försås negativt för ditt barn. Självklart ska han inte få i sig preparat som är skadliga, men jag tror också att en ledstjärna för dig kan vara att tillgodose dina basala behov- vilket är att tillgodose ditt barns. En utmattad och trött mamma kan faktiskt också vara en risk för barnet i sig. Det är den andra vägskålen- risken om du inte använder sömnmedel och blir trött? Utifrån, med den information du har från FASS, verkar den vågskålen väga tyngre. Din hälsa och dina grundläggande behov- av sömn, mat med mera är så otroligt viktiga. Även om du verkar vara en väldigt god förälder, kommer ju alla människor till en punkt där de inte orkar eller kan agera utifrån sin kapacitet när de blir utmattade. Att störa sömnen är något man använder i psykisk terror. Det är ingen slump.
Som en bisats kan jag nämna att som spädbarn fick jag sömnmedel- sådana som idag inte används ens för vuxna. Detta för att jag sov "för lite" enligt BVC på sjuttiotalet. Jag var för övrigt glad och pigg. Det låter ju helt vansinnigt, men var vanligt då. Och tydligen har det inte gett några skador på oss (det finns ju naturligtvis en och annan som skulle säga att jag är knäpp, men det verkar inte vara relaterat).
Kan man få reda på vilka eventuella biverkningar mammans sömnmedel skulle få för bebisen? Vilka risker är det man talar om? Jag har en väninna som under hela sina båda graviditeter och amning ätit starka antidepressiva, pga att risken att hon skulle bli deprimerad bedömdes som större en risken för barnen. Hennes barn uppvisar inga som helst besvär.
Jag skriver dessa exempel bara för att belysa att jag tror att många andra föräldrar utsätter sina barn för mycket större risker än du, och att du förmodligen är en väldigt genomtänkt och god förälder och faktiskt inte utsätter dina barn för risker i onödan. Och jag tror att om du tar några sömntabletter för att få några timmars sömn under en tid nu, tills du får hjälp, är det helt ok. Om man väger för och emot och vad som står i FASS, verkar det faktiskt som att det mesta talar för att du kan göra det helt lugnt.
En lång kommentar, men det är bara för att jag känner med dig så starkt. Och jag vet ju själv att när man redan är trött är det ännu lättare (i alla fall är det så för mig) att oro drar med en ännu mer. Man har ännu svårare att se klart. Jag ska förresten själv börja i KBT nu för att hantera oro, stress osvc bättre,eftersom dessa loopar hindrar mig så mycket. Sömnproblem, prestationsångest osv. Jag vill bli fri. Kanske därför jag blir så engagerad, jag känner igen mig i dig! Har inga barn själv, tyvärr, men jag kan se framför mig att jag lätt skulle hamna i din situation i så fall.
Lycka till,
Frida (psykologen)

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Tack för kloka svar! Min "pålitliga" källa är en artikel i en läkartidning.

Som naturvetenskapli student kommer jag åt i princip alla publicerade forskningsartiklar som går att få tag på, så kanske borde jag ge mig ut där och grotta, men jag har inte riktigt orkat.ö

Jag tänker lite som du Frida, att det faktiskt fortfarande skrivs ut starka sömnmedel till spädbarn. Jag tycker verkligen att det är hemskt, men det kan knappast vara långsiktigt skadligt? I alla fall inte fysiskt skadligt, även om jag undrar vad det innebär för det psykiska och för anknytningen.