onsdag, april 09, 2008

Dåligt samvete kan man väl i alla fall ha?

Ibland undrar jag varför jag håller på. Handlar allt som går ekologiskt trots att det är många hundralappar dyrare. Har det kallt inomhus, trots att värmen ingår i avgiften och skulle vara densamma oavsett om vi körde alla element på max eller som nu. Aldrig tar bilen om det finns fungerande alternativ. O.s.v. och vi är ju många som hela tiden gör vårt bästa.

Men tydligen tycker ändå långt fler än hälften av svenskarna att de har rätt att flyga på semester när de vill, och utan att ha dåligt samvete. Detta enligt en artikel i DN som jag inte hittar på nätet.

Jag vet att de flesta av er som läser flyger på semester till varma länder. Och jag gjorde det själv i julas.
Men jag anser att man måste tänka på vad man gör. Kanske minska antalet resor och vara borta längre istället?, kanske åka tåg inom europa? Det finns en hel del att göra, och jag tycker att man ska tänka igenom sina resor och faktiskt ha lite dåligt samvete. Så det så!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller helt med. Sen kan jag tänka å här oxå.. att om man gnetar med cykel, inte har nån bil, bor på 30 kvadrat, köper svensk vitkål istället för tomater från Spanien, lever i 19-gradigt inomhusklimat och äter helt vegetariskt ett par gånger i veckan så kanske man kan ha åtminstone försöka ha liiiiiite mindre dåligt samvete om man gör en flygresa.

Anonym sa...

Ja du har rätt. Jag har skitdåligt samvete för att vi ska åka till Budapest snart. Försöker trösta mig med att jag nästan aldrig flyger så utslaget på mitt liv är min del av flygbränsleutsläppen väldigt låg och lär så förbli.

Att folk åker på semester nån gång då och då är nog trots allt en väldigt liten del i det hela. Men vissa verkar ju pipa iväg på week-ends jämt och ständigt, ett sånt beteende bör man nog fundera över och försöka förändra. Eller detta jäkla flygande i tjänsten, på mitt jobb ska det flygas jämt om man ska nånstans även när tåget är ett bra alternativ, t.ex. till Göteborg. Sist vi skulle till Östersund flög alla och jag tog nattåget, dels ska erkännas för att det är krångligare för mig att flyga från Arlanda än att ta nattåget, men visst fanns det ett miljöargument med där också. Det kändes himla bra.

Jag fortsätter min tåg-kampanj på jobbet och flyger nog privat kanske nån gång vart femte år eller så som jag gjort hittills. Det känns ganska hållbart trots allt.

Förresten - kan jag inte ha en get istf en ko, getter äter ju för fasen allt, hur miljövänligt som helst :-D

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Bortsett från att getter är dåliga på att lägga ägg, så är de säkert ok ur miljöhänseende. Och så kan man göra getost också, och det är ju hur gott som helst!

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Sara. Problemet är ju inte de som lever som du beskriver och som någon sällsynt gång unnar sig en resa. Problemet är alla de som unnar sig allt hela tiden, och som dessutom tycker att de kan åka till Spanien flera gånger om året.

Anonym sa...

Men hönsen vill jag också ha, de äter också allt. Matrester och grejer vill jag minnas från min tid som dagisfröken då vi gav bort alla våra matrester till en familj som gav dem till just hönsen. Där kan vi snacka miljövänligt :-D

Anonym sa...

I somras var vi i Spanien och bodde ganska nära en vägkrog - pittoreskt! Där utanför stod långtradarna på tomgång i flera timmar på eftermiddagarna - chaufförerna ville ju ha ac:n på medan de sov siesta! Det fick jag (och resten av släkten, som var med) tung klimatångest av. Inte hjälper det att jag prenumererar på ekogrönsaker om 50 000 spanjorer kör på tomgång tre timmar om dagen. Ångest, som sagt var...

/Anka - som i och för sig flög till Spanien...

KaKi sa...

Anka> Om det dessutom är samma lastbilar som kör de ekologiska grönsakerna så blir det ju inte jätteeffektivt...

Jag har annars egentligen snöat in på Fairtrade, och är kanske en aning mindre ekologisk än jag skulle vilja. Fast det mesta som är fairtrade är ju också ekologiskt så jag kanske inte ska oroa mig (dessutom åker jag båt till inseminationerna och danskt tåg, så jag är ju duktig ;-))

Även om du nu inte kan använda dig av det kan jag ju passa på att tipsa om vinet Ecologica från Argentina som är både KRAV-märkt och Fairtrade och dessutom smakar bra (och kostar typ 60kr)