onsdag, april 09, 2008

Att slappna av hjälper fortfarande inte

Jag har som sagt gått med i en ankomstgrupp. Och precis som förra gången jag gjorde det har jag fått ägna ett antal inlägg åt att förklara att enligt mig och rådande forskning hjälper det inte att slappna av för att man ska bli gravid.

Förra gången gjorde jag mig nästan osams med vissa. Den här gången tror jag att jag är mycket smidigare och inte lika förbannad. Då verkar det gå fram mycket bättre.

Minnesregel: Var inte så arg och upprörd när du ska debattera något du tycker är viktigt.

7 kommentarer:

Isidor sa...

Om en krokodil tänker äta upp dig, så kittla den på magen, för då blir den paralyserad.

Är det inte lite samma sak?
När folk är dumma om något man tycker är viktigt blir man ju lätt förbannad.

Anonym sa...

Så rätt du har!
Och SÅ SVÅRT det är!! Att inte vara arg och upprörd när man debatterar..

Åsa sa...

Jag känner igen mig så. Och så skulle jag vilja säga att du givetvis måste få skriva om att du mår dåligt under graviditeten i din blogg. Åtminstone jag vill och hoppas kunna vara ett stöd för dig på nåt sätt. Att du är tacksam över att vara gravid är inget tvivel! Kram - jag hoppas du kommer må bättre snart iaf.

Anonym sa...

Betänk också att du har med ett gäng graviditetshormonstinna kvinnor att göra. Med allt vad det innebär :-).

Ida sa...

Att slappna av inte är något universalmedel för att bli gravid låter för mig självklart. Men jag kan ändå inte låta bli att undra om det inte finns ett litet, litet korn av sanning i det.

Om man tänker så här. Stress kan få mensen att utebli. Om man då mår psykiskt dåligt över något borde det inte kunna påverka fertiliteten negativt?

Det finns massor med diagnoser och anledning till att man inte blir gravid där det är totalt irrelevant hur vålmåande man är mentalt. T ex blir inte sammanväxta äggledare mer öppna eller mannes spermier mer hur man än mår. Men, om man tillhör den skaran som inte har någon diagnos, där det inte finns någon uppenbar anledning till att man inte blir gravid. Kan då inte det psykiska välmåendet vara en av många orsaker som påverkar fertiliten negativt?

Om man då sen börjar må bättre av någon orsak samt kanske har turen att ytterligare någon faktor som man kanske inte ens vet om blir bättre. Är det då helt orimligt att tänka sig att fertiliten skulle kunna färbättras?

Jag hoppas jag inte retar gallfeber på dig men jag tycker inte det låter orimligt att stress och pyskisk (o)hälsa kan påverka fertiliten i vissa fall i någon grad. Därmed absolut inte sagt att alla kan bli gravida bara för att de slappnar av.

Du får hemskt gärna rätta mig om jag tänker helt fel. Jag kan inget om forskningen utan försöker mest tänka logiskt och det lyckas ju tyvärr inte alltid :)

Anonym sa...

Jag är så oinsatt och undrar: vad menas med ankomstgrupp? Är det en grupp på ett forum där alla väntar barn, eller vad?
När jag fick barn i mitten på nittiotalet fanns knappt något sådant.

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

ullah: Ja en ankomstgrupp är en grupp på ett forum med kvinnor som väntar barn i samma månad.