måndag, april 16, 2007

blått och rosa (igen)

Varför kan flickor ha blå kläder medan väldigt få verkar tycka att det är ok att pojkar har rosa?

Är det för att det som räknas som manligt är bra och flickor gärna får sträva efter att ta efter, medan det som räknas som kvinnligt är lite sämre?

9 kommentarer:

Kapybaran sa...

läste nyligen (men var?!?!?!?) en mammas text om att pojkflickor är ngt positivt, men flickpojkar är negativt.
vad säger man?

& vad ger det för signaler när vanliga blåjeans på HM är flera cm smalare över låren bara för att de hänger på "flickavdelningen"?

finns mycket märkligt i barnklädersvärlden!

Anonym sa...

Jag tycker det e lite gött att vi tjejer har nåt (lila/rosa) som vi faktiskt får ha ifred för grabbarna ;), en kille på jobbet kom en dag i en ljusrosa pikétröja och han såg ut som barbapappa, han passade helt enkelt bara inte i rosa.
Tycker dock även att det lite synd att det e så strängt indelat med färgerna...

Anonym sa...

Bor i en ganska liten håla långt från stockholm men här är det inte helt ovanligt med killar och män i rosa kläder och även barnkillar som har "tjejfärger".

Det ända jag nog skulle ha svårt för är prinsessklännningar på killar...Fast det kanske finns killar som passar i det också.

Tingeling sa...

Jag tycker det hetaste i sommar verkar bli rosa på killar! Om man tittar i kataloger och skyltfönster alltså. Läckert med en brunbränd grabb i rosa linne tycker jag!

och alltså - varför INTE?

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Ingen skulle bli gladare än jag ifall du har rätt Tingeling!

Fast vuxna män har ju rosa i vissa kretsar, det är bara småpojkar som inte "får" ha det ännu. Men det kanske kommer?

Anonym sa...

Min pojke är söt i rosa. Han ärver rosa plagg av sin syster. Jag drar gränsen vid spetsar, volanger och rosetter, för det skulle kännas som att jag försökte klä ut honom till flicka.

Jag tycker det är praktiskt när vuxenkläder signalerar könstillhörighet så man slipper göra bort sig, typ Hej, är det du som är Ulla? -Nej jag heter Gunnar. En del har ju rätt neutral frisyr, kroppsbyggnad osv, så det är inte självklart att man ser skillnad på en gång. Och det ÄR praktiskt att veta om det är en tant eller en farbror man pratar med.

Men jag tycker det är fånigt när barnkläder signalerar könstillhörighet. Särskilt genom att de är olika skurna, typ smala byxor med utsvängda ben för flickorna och bagy pants för killarna. Så onödigt liksom. Så länge det bara är färgerna som är varierade spelar det inte så stor roll, men när hela plagget är skuret för en flicka, då blir det så knäppt när lillen ska ärva. Till och med ME&I som ska vara så könsneutrala har massor av killplagg och tjejplagg. Jag tycker det är bra om barnkläder är könsneutrala, och om man skulle råka säga han om en flicka eller hon om en pojke så gör det inte lika mycket som om man skulle ta fel på en vuxen.

Vad tycker ni?

KaKi sa...

Jag har drabbats av en vansinnig kärlek till cerisa vagnar :) Min mor, som för övrigt var den som vågade slpa in mi i barnvagnsaffären där jag själv inte ens vågar snegla in i,tyckte att den var dum för att då var man tvungen att vänta till barnet var fött. måste man? På något sätt bär det emot att ha en pojke i en cerise vagn även för mig - men kanske skulle jag ändå, om det till sist blir ett barn, falla för min kärlek till den cerisa vagnen...

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Jag tror att vuxna som inte tydligt signalerar ett kön är ganska nöjda med det. Det finns en massa människor som inte vill bli förknippade med ett kön.
Annars håller jag med dig Karin.

Och me, så klart ska du ha en cerisa vagn om du vill, oavsett om det blir en pojke eller flicka!

Anonym sa...

Jag såg en mamma med ett par gulliga tvillingar i vagn idag. Den ena hade en gul mössa och den andra grön. Det var omöjligt att se eller gissa vilket kön de hade. Det kändes bra! Och jag tänkte lite på dig, Kattmamman, och på färgdiskussionerna som förs här.