tisdag, juli 08, 2008

Varför premiera bilåkning?

Det ena allianspartiet efter det andra gör utspel om olika sorters förbättrade miljöbilspremier, möjligtvis undantaget Folkpartiet, som inte verkar vilja något alls på miljöfronten. Det låter ju jättebra och jättefint att satsa på miljöbilar.

Men sanningen är tyvärr den att även miljöbilar släpper ut massor av skit, och förstör miljön. I dagsläget finns det egentligen bara en sak att göra om man verkligen vill vara miljövänlig i sitt resande, och det är att använda andra fortskaffningsmedel än privatbilar. Jag tycker inte att skattepengar ska gå till att sponsra någon privatbilism, det är jättebra att alla tar sitt ansvar, och när de verkligen behöver åka bil gör det i en så miljövänlig bil som möjligt. Men de ekonomiska satsningarna bör vara på bra kollektivtrafik för alla.

4 kommentarer:

Kajsa Bergman Fällén sa...

Det beror väl på att massor av väljare är beroende av bilen kan man gissa. De behöver verkligen ett sätt att ta sig hemifrån på, till jobbet, affären, dagis whatever. Då är det väl iofs bra att man gör det i en så miljövänlig bil som möjligt.

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Jag tycker mest att det verkar vara ett sätt att döva det dåliga samvetet på när man får belöningar för att man åker bil.

Så klart är det lätt för mig här i en Stockholmsförort med tunnelbana på gångavstånd att tycka att det är självklart att åka kollektivt istället för att ta bilen. Men de flesta bor/jobbar inte så enskilt att de inte skulle kunna finnas vettiga och bra bussar att åka istället för att sitta ensamma i bilen. Och det är sådan traffik jag tycker att man ska satsa på. Kanske dela ut lite premier till de familjer som väljer att avstå bil helt?

Kajsa Bergman Fällén sa...

Jag håller med! Och stockholmarna är ju faktiskt de som åker bil allra mest, enligt nån undersökning jag såg hos vägvärket för ett par år sen.


Men ändå, hundratals tusen människor kommer nog alltid vara beroende av bilen i Sverige som är så glesbefolkat.

Barnets mamma sa...

Instämmer!!