onsdag, juli 23, 2008

Rätt eller fel att man inte får lämna sitt barn på dagis när man har semester?

Jag hade en liten dispyt med en granne idag om ifall det är rätt eller fel att barn inte får vara på dagis om en av föräldrarna har semester.

Alltså inte om hur det ser ut regelmässigt, för man får inte lämna sitt barn på dagis samtidigt som man har semester, men vår dispyt handlade om att vi tyckte olika om regeln.

Vad tycker ni?

6 kommentarer:

Kajsa Bergman Fällén sa...

Personligen har jag svårt att tänka mig en situation där jag skulle behöva göra det. Däremot när min stora tjej var liten var det en välsignelse att hon kunde vara på dagis några timmar om jag hade ärenden att uträtta. Men då var jag ensam med henne, i princip helt utan möjligheter till avlastning.

Så i specialfall kanske det kan vara OK. I de flesta fall tycker jag inte det borde behövas.

Anonym sa...

Under normala omständigheter, dvs en vanlig familj med vanliga barn så anser jag det vara mycket märkligt att lämna bort sitt barn på dagis under sin semester!

Barnen behöver väl också semester från dagis?

/AF

Anonym sa...

Vill bara förtydliga att med vanlig familj menar jag en familj där ingen har några typer av särskilda behov, tex autism eller andra komplikationer av en tillvaro, som gör att man ibland har behov av andhämtning och tex omvårdnad av ett andra syskon eller liknande.

Har man något av ovanstående, eller är helt ensamstående med sitt barn kan jag visst se att det kan finnas ett behov för det under enstaka tillfällen.

Men som en konsekvent handling- ALDRIG!

/AF

Anonym sa...

Tja, som alltid beror det väl på omständigheterna. Min man var iväg två dagar i vintras och åkte skidor. Jag jobbade, barnen gick på dagis, Enligt regelverket, inte tillåtet. Jag tog även en vecka's semester i slutet av mina förra graviditet, gigantisk mage, svullen osv osv.... äldsta sonen fick gå på dagis halva dagar trots att jag hade semester. I båda fallen kan jag dock säga att dagis var fullt medvetna om situationen.

Jag har däremot svårt att se en anledning till att vi båda skulle ha semester och samtidigt låta barnen gå på dagis - men som sagt det kanske finns sådana omständigheter också.

//EL

Anonym sa...

Faktum är att kommuner kan tillåta att en förälder har semester och barnet är på förskolan. En vän till mig som är journalist kollade upp detta http://blogg.vlt.se/mammablogg/index.php?entry=entry080423-110648 då hon fick höra om en mamma som gjort så för att hinna fixa hemma. Om det är rätt eller fel är en helt annan fråga.

Ida sa...

Grundregeln är ju bra men det finns ett stort antal undantag där jag tycker det kan vara okej.

T ex.

Man är väldigt gravid och tar semester innan förlossningen.

Man tar sem ist för att sjukskriva sig om man är sjuk (vissa har ju massor med sparad sem att ta av)

Man har jobbat in tiden och sen tar ut den som semester. Nu menar jag inte att man ska få åka jorden runt. Men om man t ex jobbat alla kvällar efter barnen lagt sig i en månad för att hinna med en deadline på jobbet tycker jag nog man med gott samvete kan lämna 2 dagar på dagis samtidigt som man begraver sig i tvätthögen, betalar räkningar och annat man försakat under tiden.