tisdag, december 11, 2007

Köttkonsumtion

Som vanligt när jag kör fast med pluggandet ägnade jag lite tid åt något annat. Den här gången blev det lite matbloggssurfande.

Inte de där superfantastiska matbloggarna med fantasifulla kreationer, utan några helt vanliga familjers matbloggar.

Och jag blev riktigt förvånad över hur mycket kött de verkar äta. I familjen Katt är det kött* 1-2 gånger i veckan enligt veckoplaneringen, och ibland när någon inte hunnit handla blir det färdigmat från frysen oftast köttbullar.

Ett jättebra miljö-o-hälso-tips för den som äter kött varje dag är att prova vegetariskt åtminstone två gånger i veckan. Det finns ju hur mycket som helst att välja mellan.


*Med kött menar jag inte bara biffar utan även kyckling, fisk köttfärs, korv, skaldjur ja ni fattar va?

26 kommentarer:

Tingeling sa...

Nu fick jag verkligen mig en tankeställare. Vi äter faktiskt kött så gott som varje dag. I någon form!
Ska verkligen ta dig på orden nu och introducera en lättare, mer vege-baserad kost där hemma.
Tack för tipset!

Anonym sa...

men eller hur! jag blir helt fascinerad när jag ser hur mycket kött folk äter. nu kanske jag är lite överkänslig eftersom jag inte äter alls, men även om man inte är vegetarian så känns det som att äta animalieprodukter VARJE DAG är lite overkill.
/S

Anonym sa...

åh jag ÄLSKAR kött!i alla former och skulle aldrig vilja bli vegetarian!en riktigt fin oxfile´är det godaste som finns!
dock äter vi fisk åtminstone 2 ggr/v.

katrin

Anonym sa...

det är bra katrin keep växthuseffekten going strong. Sett "Vårt dagliga bröd" förresten?
Kram
Anna

Kapybaran sa...

tack för påminnelsen! vi pratar ofta omatt äta mer vegetariskt, men kommer inte igång... nu jäklar!

har du tips på bra matbloggar?

Anonym sa...

hej anna!
japp,den har jag sett och den är fruktansvärd.men den fick mig inte att tycka mindre om oxfile´,men däremot att tänka på att handla mer ekologiskt,från svenska bönder osv.
och jag kan ju bara anta att du själv inte på något sätt bidrar till växthuseffekten.
kram Katrin

Anonym sa...

Men det är ju klart att jag gör. Jag äter faktiskt även fisk och även om jag försöker välja "rätt sorts fisk" så är det ju inte bra alls, men jag pallar inte att bara äta vegetariskt. Kött låter jag bli av miljöskäl och etiska skäl. Det är bra att du handlar mer ekologiskt. Jag överreagerade nog lite pga att jag är så trött på att den första reaktionen man får om man tar upp att det äts mycket kött eller när det kommer fram att man inte äter kött så är det: Vego suger. Kött är gott. Osv. Vilket känns helt irrelevant i sammanhanget. Det var väl ingen som bad dig att bli vegetarian. Kattmammans förslag var ju bara att prova vegetariskt åtminstone två gånger i veckan. Jag tycker också att oxfilé är gott. Jag ställer mig bara frågan om det är värt att döda för den. (Förlåt kattmamman för att jag tar uppp kommentarsutrymme och är aggro, jag ska bättra mig jag lovar)
/Anna

Anonym sa...

Nog för att jag tidigare tyckt att din blogg är präktig och självgod, men nu tar du priset! Äter du bättre än alla oss andra också? Jag trodde du bara satt på dina höga hästar när det gällde jämställdhet och barnuppfostran. Suck!

Isidor sa...

Anonym:
Varför lägger du tid och energi på att läsa en blogg skriven av någon som är präktig och självgod? Har du verkligen inget bättre att göra med din tid? Det tycker jag känns rätt korkat...

Jasmin sa...

Jag fick mig också en tankeställare. Av ren vana inehåller de flesta rätter som tillagas i mitt hem kött/fisk/kyckling. Jag skulle gärna äta mer vegetariskt för att det är GOTT! Har du tips på bra blogg dela gärna med dig!

Anonym sa...

Isidor:
Jag läser den oftast inte, jag använder länklistan, det är därför jag kommer hit.

Kattmamman:
Som svar på din fråga så är mitt samvete rent. Jag äter sund mat, både vegetariskt och kött. Köper en halv gris från min farbror som är bonde, den grisen har gått ute i stora hagar, likaså köper jag ÄKTA sprättägg från honom.
Jag cyklar/går till jobbet 5 km varje dag, min son (jag har flera barn) var igår LUCIA i sitt lussetåg på dagis eftersom det var vad han ville vara. Jag och min man har båda två varit barnlediga varsit år med alla barnen, helt rättvist. Vi sålde vår bil för att ha råd med detta och har sedan inte köpt någon ny.
Så mitt samvete tillhör nog den renare sorten, däremot sitter jag inte och slår på min egen trumma hela dagarna och förfasar mig över hur andra väljer att leva sina liv.

Att inte kunna vara stolt över det man själv gör utan att racka ner på "alla andra" tyder oftast på en låg självkänsla.

Anonym sa...

ÄNTLIGEN!!!!!tack-anonym!
Anna P

Isidor sa...

Anonym:
Jag förstår fortfarande inte varför det stör dig att någon inte bara har en åsikt, utan dessutom samma åsikt som du? De flesta brukar faktiskt bli förbannade på de som tycker dumma saker, dvs saker som man själv inte tycker.

Vad är det för fel med att, i sin egen blogg, påpeka att det finns många människor som man tycker gör dåliga saker? Det kallas att uttrycka en åsikt. Du uttrycker ju själv åsikter om just Kattmammans person. Det, om något, är väl elakt, lågt? Det är en sk. icke-konstruktiv kommentar. Kattmammans textinlägg var inte ett personangrepp, det var en reflektion om ett fenomen. Det står var och en fritt att ta åt sig.

Och varför inte bara kopiera adresserna till de intressanta bloggarna från länklistan ifall allt annat här gör dig arg?

Anonym, här kommer en åsikt. Den kommer direkt från hjärtat, och jag skäms inte att uttala den, och den framförs på precis den nivå som du själv tycker är korrekt och berör de områden du själv tycker det är ok att kommentera. Den skiljer sig starkt från mina vanliga kommentarer:
Du är ett spån. Ett pucko. En idiot. Ett kräk. Ett dumhuvud. En osympatisk elak skitstövel och jag fiser i din riktning. Må tusen kameler tömma sina blåsor på det att du må drunkna däri.

Anonym sa...

Kära kattmamma.
Jag har ju börjat läsa din blogg och anledningen till det är inte att jag känner dig utan att du tar upp ämnen som du tycker till om och du har din åsikt och uttrycker den. Vi tycker inte alltid lika, men jag tycker det är kul att också få skriva ner hur jag tänker och upplever och jag tycker att det är det som gör din blogg intressant och tänkvärd. Självklart retar det en del, men skit i dem. Men det här med att äta vegetariskt två gånger per vecka, att det fick anonym att kalla dig präktig och självgod, det känns så typiskt, varför varför är det så provocerande att inte basera sin kost på kött? Vad är det som triggar människor så att gå i försvarsposition för att man reflekterar över det?
Kram
/AS

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Jag fattar inte heller vad det är som är så känsligt.

Jag måste nog skriva mycket mer om det.

Anonym sa...

Men snälla Isidor/kattpappan. Hur mår du egentligen? Du verkar inte så balanserad som häver ur dig en sån harang bara för att någon råkar trampa på din frus ömma tå.

Fast detta kommer väl raderas, censur är ju en välbekant taktik i vissa kulturer.

Anonym sa...

jag kan förstå att Isidor gärna försvara sin fru,men det där kändes bara grymt barnsligt.
har man en blogg får man ju ta kritik oxå,alla har ju faktiskt rätt att skriva vad som helst i detta land.kattmamman kan ju alltid radera.........
hälsn Johanna

Isidor sa...

Min poäng var just det faktum att Anonym inte gav sig på det som skrevs, utan Kattmamman som person. Jag illustrerade konceptet övertydligt.

Du har fortfarande inte fått ur dig vad det var som var så illa med inlägget från början. Bara att du tycker att Kattmamman är dum. Jag vet att Kattmamman, och jag också, gärna tar saklig kritik. Kolla hela min blogg. Det finns gott om folk som inte håller med mig. Men att inte hålla med är inte detsamma som att säga "Du är dum.". Det är bara oförskämt och ickekonstruktivt.

Anonym sa...

till Isidor,
Javisst, för två fel gör ju ett rätt, eller hur?

Om man är så känslig kanske man inte ska blogga alls? Hur har kattmamman tänkt kunna publicera uppsatser om hon inte kan ta kritik mot sin stil att skriva? Då kan man inte göma sig bakom en död katt eller gammal farmor och snyfta : buhu, det är så synd om mig!
hälsn P

Anonym sa...

ehh,apropå oförskämt och ickekonstruktivt:
"Du är ett spån. Ett pucko. En idiot. Ett kräk. Ett dumhuvud. En osympatisk elak skitstövel och jag fiser i din riktning. Må tusen kameler tömma sina blåsor på det att du må drunkna däri."

detta kändes ju riktigt moget.
Johanna

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Jag kommer inte att radera någonting. Det här har fövandlats till en allt för underhållande fars.

Någon som under olika signaturer försöker att såra mig. Det lyckades nästan från början när jag mådde riktigt dåligt. Men nu tycker jag som sagt mest att det är underhållande.

Isidor sa...

Som sagt, Johanna. Jag valde att sänka mig till Anonyms (din?) nivå för att illustrera. Själv är jag rätt nöjd. Jag tyckte nog jag fick till det rätt bra. Jag är extra stolt över den där delen med kamelerna och raden om hur jag fiser är ett direkt plagiat av Monty Python, vilket väl får borga för att jag skrivit med viss humor.

Min poäng var:
Hur skiljer det sig från den ursprungliga kommentaren jag svarade på?
Det är intressant att samma människa som inleder med termer som "Höga hästar", "självgod" och "präktig" menar att jag skulle vara labil när jag kör samma linje. Jag får liksom inte ihop det.
Och ja, Kattmamman, det är rätt underhållande. Det är liksom gratispoäng, det här...

Snälla, snälla: Kom med klassikern från högstadiet: "Ska vi slåss om saken?"

Anonym sa...

jo,jag antog att det var ett citat från MP.lite lagom krystat.

eftersom detta utvecklats till en fars måste det kännas extra bra att en av de största deltagarna i dito faktiskt är Isidor.

Johanna

Isidor sa...

Johanna, du kör en ganska konsekvent linje. Du svarar aldrig egentligen på något. I ditt första inlägg angriper du Kattmammans person, inte det hon skriver i sak. I nästa inlägg, där du "svarar" på mitt, kommenterar du min mentala hälsa, men inte allt det andra jag skrev, som trots allt var av mer saklig karaktär, och nu har du gjort det igen.

Är det så att du faktiskt inte har något att säga, utan verkligen bara vill kommentera personer, och inte det vi säger?

Anonym sa...

jag heter Johanna(Palmgren)och är inte på något sätt Anonym.

Isidor sa...

Jaja. Johanna, Anonym. Tomater, tomater...
Oavsett vilket gjorde du det igen.