måndag, december 29, 2008

Regel nummer två

Regel nummer ett vid sömnlöshet är att ha det svalt i sovrummet. Den klarar jag.

Regel nummer två går ut på att man inte får sova vid andra tider än på natten. Den missade jag idag. Eftersom jag var så förtvivlat trött sov jag en halvtimme vid halvtvå, samtidigt som Lill, och det skulle jag så klart inte gjort. Nu när Mini sover som en liten gris är jag klarvaken. Det spelar tydligen ingen roll hur lite sömn jag fått senaste tiden, att sova på dagen betyder förstörd nattsömn. Nåväl, jag har ingen sömnångest, så det här överlever jag. Det är inte läge för krisåtgärder ännu.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Men vad händer om man struntar i regel nummer 2 och sover när man kan oavsett vilken tid på dygnet det är. Det är väl bättre att sova lite på dagen än inget alls? Jag som aldrig har haft sömnproblem vill inte komma och vara präktig men jag undrar bara om du kan sova på dagen så är väl det bättre isf? Det gör väl inget om du vänder på dygnet nu när mini är så liten.

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Fast det är inte bättre att sova en halvtimme på dagen, än 5-6 timmar på natten.

Just nu sover jag ok, så länge jag håller mig till reglerna. Det är inte mina egna regler, utan regler utformade av sömnterapeuter, och de fungerar faktiskt bra.

Anonym sa...

Skönt att du får ta igen lite emellan varven av sömn. Jag känner igen så mycket av det du skriver, från egna sömnproblem. Just det här att man blir stressad av att inta kunna somna, av att man är trött och sedan inte somnar för att man är övertrött- moment 22. Det är ju psykisk tortyr. Jag vill absolut inte skriva dig något på näsan- för jag vet hur lätt det är att man blir ännu mer förtvivlad i sin desperation, men jag skulle ändå vilja delge dig ett par saker som har hjälpt dig. Du har säkert prövat dem redan, eller de passar inte dig. Men jag skriver det mest utifall att du inte skulle ha gjort det, ifall du vill göra något. Mitt första tips har varit tvärtom tänka. Att jag bestämt mig för att hålla mig uppe, inte sova förrän långt senare. Hålla mig vaken sent. Och tänka att det är ok- jag klarar faktiskt några trötta dagar. Sedan har jag ibland, till slut ändå somnat vid fyra fem på natten, utmattad. Då är trixet, som du vet att ändå gå upp vid sju åtta. Och kämpa sig igenom dagen, som jetlagad, och inte sova en sekund. Men just tvärtom tänket- för att bryta "jag måste sova, somna, jag kommer bli så trött." För mig har det hjälpt- ok jag är trött och det är för att JAG BESTÄMDE att jag skulle vara vaken. Min kontroll, mitt beslut.
Det andra upptäckte jag av en slump. Lyssnade på övningar i medveten närvaro i hörlurar. En kurs i att stressa mindre, och jag somnade. Varje gång rösten kommer och jag ska fokusera på här och nu, min kropp, min andning... jag somnade. Så det är en sömnmedicin för mig. Det visade sig att flera på kursen hade samma "problem" - de somnade. Jag kan tipsa om några sådana skivor om du är intresserad.
Stort grattis till det nya barnet!

Anonym sa...

Ska vara, 8e raden, som hjälpt MIG inte DIG förstås. Sorry!

Anonym sa...

JAAA sov när din lille gör det!! Det är ju klart att du ska!!! Natten kan ju bli hursom!! Nu när han är så liten kan man INTE följa den reglen!!!!! Sovsov!!!!

Anonym sa...

Funkar det att meditera? Ett meditationpass på 20 minuter motsvarar väl ca 3timmars sömn om jag inte missminner mig..

Anonym sa...

...jag tror på mindre fixering vid sömnproblem...och njuta mer!!! NJUT av den lille och snart får du sova!! Linda. Gott nytt år!!!