tisdag, augusti 05, 2008

Lättare att bli gravid om man gjort lyckad IVF?

Jag har fått frågan om det är lättare att bli gravid spontant efter en lyckad IVF. Och jag tror att svaret generellt är nej.

I mitt fall handlar det inte om några mirakel (eller något psyke). För att vara infertil är jag ovanligt fertil. Mitt enda problem har varit att jag inte ägglossat p.g.a. en hormonrubbning, och hormonrubbningen har i alla fall tillfälligt försvunnit av alla rätta gravid- och amningshormoner jag fått tack vare IVF:en.
Så för min personliga del var den förra graviditeten en förutsättning för den nya.

Men för de flesta andra som har mer komplexa problem än vad vi hade, eller som har ett fysiskt problem tror jag snarare att det är svårare att bli gravid spontant. Det har ju gått något/några år, och fertiliteten sjunker som bekant med stigande ålder.
De man läser om som helt plötsligt blir med syskon efter att ha försökt länge, länge med första barnet hade nog blivit spontangravida till slut ändå, om de inte hade gjort en enda behandling. Men man vet ju aldrig om man tillhör gruppen som kan lyckas på egen hand eller inte, så därför ska man söka hjälp om det inte blivit någon graviditet efter ett år av försök.

Det här är vad jag tror, jag har inte frågat någon läkare. Så är det någon som vet något annat så upplys mig gärna så ska jag självklart lägga in en rättelse i bloggen.

4 kommentarer:

Anna sa...

Vad jag tror, också utan vetenskaplig förankring, är att en graviditet kan skaka om kroppen, kanske nollställa den. Så om problemet är oförklarad barnlöshet, för mig eventuellt en aning för lågt LH för att äggen ska bli riktigt kanonbra, så kanske en omskakning är vad som behövs. Och då kanske det är lättare nästa gång.

Sen kan man ju undra om det är lättare för embryon att fästa i livmodern om livmodern en gång tidigare varit uppblåst som en stor ballong. Det kanske bildas mer blodkärl och sånt, vem vet...

Det är dax att någon forskar ordentligt i detta tycker jag!

Anonym sa...

Sen behöver det ju inte vara kvinnan det är fel på. Och då hjälper inga graviditeter eller hormoner i världen.

KRAM HB

finnjonna sa...

Det är så svårt det där. Och det finns ju så många anledningar till barnlöshet varav många helt oförklarliga. Jag vet inte varför jag inte blev gravid på ett och ett halvt år efter att ha varit det spontant två ggr tätt innan. Inga hormonrubbningar, alla värden som de skulle, ÄL varje månad, toppen spermier etc, men ändå inte... knepigt. Många vill stoppa in mig i facket för det psykiska, att jag hade en blockering, var stressad och allt det där, men det köper jag inte.
Ja ja, lär väl aldrig få veta. Om allt går bra denna gången (IVF) så blir det ju spännande att se hur det går sen...

Astillbe sa...

För oss med hormonrubbningar är det i det flesta fall det bästa och ibland enda botemedlet en graviditet. Så jag hoppas att jag kommer att ha sådan tur som ni har haft.

Men samtidigt kan man aldrig säga exakt vad som var fel innan och varför det fungerar nu. Man kan bara hoppas.

Jösses vad din gravidtet har tågat på! Redan gått så långt!!! Förresten, ammar du ff Lillkatten?

Kram