måndag, augusti 18, 2008

De rosa skorna, och mammans oro

Jag och Lilkatten var och handlade skor till honom idag.

Eftersom han inte berättar själv om skorna sitter på bra vill jag ha hjälp av någon i affären som först mäter hans fot, och sedan mäter i skorna, till på köpet får man då någon som plockar fram olika tänkbara skor. Så vi fick hjälp att mäta, och sedan plockades det fram trista mörka skor i mångder, somliga med någon "tuff detalj" i t.ex. orange. Jag frågade om det inte fanns lite roligare skor, och preciserade mig faktiskt och sa att vi är inte rädda för "flickskor"*. Och då kom de skitfula rosarosa skorna fram.

Lillkatten blev alldeles till sig, och sen var det bara de rosa som gällde. Jag försökte faktiskt locka med ett par blågula "Sverigeskor", men han ville tydligt ha just de mest rosa skorna.

Jag tycker inte att det är nödvändigt att ett 19-månaders barn får välja sina kläder själv, men när form och funktion var densamma på både de rosa och de tråkfärgade skorna och han så tydligt visade vilka skor han tyckte bäst om, då kunde jag faktist inte köpa några andra skor.

Men lite ont i magen har jag. För jag kan inte släppa min inre bild av att någon ska berätta för honom att de fina skorna han själv valt är flickskor och sådana ska inte han ha. Jag hoppas att det inte inträffar, men han börjar på dagis nästa vecka, och jag är aningens orolig.

*Jo, jag tycker ju inte att det borde finnas något som pojk- och flickskor till så här små barn. Men jag kan ju inte avskärma mig från den verklighet där det i högsta grad finns en uttänkt design för pojkar och en annan för flickor.

13 kommentarer:

Anonym sa...

klart killen ska ha rosa skor om det var dom han gillade bäst.
who cares?

jag hoppas och tror att han klarar sig mkt bra på dagis ändå,än så länge är han ju så pass liten!

Åsa sa...

Helt rätt! Om han så tydligt visade att han ville ha de rosa så är det klart han ska ha dem. Kram

Mitt_inre sa...

Givetvis ville gossen ha de skorna det lös om. Barn drass ju ofta till starka färger. Jag tror och hoppas att det inte ska bli nån som säger nått till honom på förskolan (dagis) nästan alla förskolor jobbar med genus. Det ska nog inte bli några problem.

Anonym sa...

Om det nu är så att små barn dras till saker med starka färger, kan det då inte bli så att någon av de andra småkillarna (kanske rentav de flesta) tycker lika mycket om lillkattens skor som han gör? Hur gammal är det äldsta barnet på just hans avdelning? De andra barnen kanske inte heller har riktig koll på "vår" korkade färg-könsindelning ännu?
(Men jag förstår din oro; har funderat en del på just den här problematiken sedan senast vi sågs.)

/lundatjejen - som faktiskt inte har en aning om vad hon talar om i det här fallet, så en ursäkt om inlägget är dumt.

Barnets mamma sa...

Han kommer att bli jättefin i sina rosa skor! Är det någon som tycker något annat så tycker jag synd om dem...

Anonym sa...

Vad fint att han fick rosa skor! Vad jag hoppas att det blir som den anonyma lundatjejen skriver, att ingen skriver honom på näsan att såna skor ska han inte ha.

Och varför skulle det vara mera fel att ha rosa skor när man är nästan två år än att ha rosa slips när man är vuxen?

Heja kattfamiljen mot strömmen!

Pjoger sa...

Visst kan oron vara befogad, men det kanske finns fler som tänker som du, som helst av allt skulle vilja sätta rosa skor på sina söner. Tänk om de äntligen känner sig fria att göra det när lillkatten kommer till dagis i sina rosa favoritskor? Någon måste ta det första steget till en jämlik rosaskala. Tänk om det blir du? Ta ditt rosa ansvar!

(säger jag, som har väldigt svårt för rosa över huvud taget, vare sig det gäller till mig, till min son eller till min dotter)

RosaMilton sa...

Jag förstår hur du tänker. Kommentarer svider även för små barn. Och det finns alltid andra barn som " vet" hur det ska vara. Jag bromsade min stora kille hade siktat in sig på en rosa vinteroverall. Likaså när han ville gå i klänning till dagis. Lite synd i efterhand kan jag tycka. Han fick rosa ballerinaskor istället för den rosa overallen :) Nu när han är sju har han rättat in sig i ledet och vägrar annat än möjligtvis rött. Man kan bli retad om man står med tjejerna i kön... Sorgligt.

Ida sa...

Jag tror han är för liten för den problematiken än. Skorna kommer vara för små långt innan han greppar det där med tjej och killfärger. Min 2.5 åring var hela förra hösten på dagis i en knallrosa overall och inget av barnen sa något speciellt. Tror någon frågat mig någongång varför P har rosa overall men det är allt. Han och storasyster har gemensamma vantar och han väljer fortfarande gärna de med gladare färger, rosa och lila. Han ville ha kjol i somras och fick det men nu är han så stor att jag tror han kan ta åt sig om något säger något men än så länge har ingen sagt något alls.

Hans syster försökte en gång när han valde de lila vantarna att hävda att det var en tjejfärg för att hon vile ha dem men just den dagen hade sambon en lila tröja på sig så det tog vi snabbt ur henne :)

Men visst kommer den dagen då de kommer måsta stå till svars om de väljer att ha rosa men jag hoppas det dröjer ett tag till för oss och att P vågar fortsätta ha rosa och lila om det är det han vill.

Anonym sa...

Gulle lillekatten! Kan inte låta bli att fnissa, fast jag förstår din oro till fullo.

Isidor sa...

Han var så stolt. Det första han gjorde när jag kom hem var att hämta skorna och visa dem. Allvarligt och stolt. han skulle ha dem på sig, och blev rätt missnöjd när jag påpekade att man inte ska ha skor på sig när man sitter på sin stol för att äta middag.

Det blev bättre när han såg att jag också tog av mina, vilket jag intehunnit innan...

Han var så glad över sina skor!

Anonym sa...

Fina lillkatten.
Men det här får mig ju att inse att de som (lite besviket) säger om sina döttrar att de är så flickiga och vill bara ha rosa och lila osv. Det har högst sannolikt ingenting med deras kön att göra utan att barn helt enkelt gillar starka och lysande färger. Fast pojkarna tidigt blir nedtryckta oftast redan av föräldrarna och om inte redan där (som tack och lov inte var fallet för lillkatten) så av omgivningen och lär sig att de tycker fel.
/AS

Anonym sa...

Jag tycker att du är skittuff som köpte de rosa till Lillkatten. För det ÄR ju så man SKA göra. Men jag hade inte vågat...jag hade köpt de blågula