tisdag, augusti 19, 2008

delad ledighet inget hinder för amning

Det är kul att gå tillbaka och läsa gamla blogginlägg. För exakt två år sedan, när jag var gravid med Lillkatten propagerade jag för kvoterad föräldraledighet, någonting som jag fortfarande förespråkar.

Då var det någon som argumenterade med hjälp av amningsargumentet. D.v.s om papporna "tvingades" ta ut halva föräldraledigheten skulle det sluta i en katastrof med barn som inte fick amma ordentligt.

Då hade jag inte jättemycket att sätta emot just det argumentet, även om jag inte trodde att det stämde.

Men nu vet jag. Jag började plugga heltid igen innan Lillkatten var ens åtta månader, idag när han är 19 månader ammar jag honom fortfarande. Och nu när jag är hemma med honom igen blir det många gånger om dagen. Inga problem alls med delad ledighet alltså.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Ne...inga problem för er nej, men alla e ju inte som ni och har barn som funkar som lillkatten så JO, det skulle bli katastrof för vissa.
Du får nog ge dig på den punkten för hur bra det än må vara så funkar det inte för alla hur man än vrider och vänder

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Du lyckades i alla fall inte övertyga mig om att jag har fel. Lite statistik eller argument som säger något annat än att jag har fel kan kanske få mig att ge mig?

Har du, eller någon annan du känner försökt att fortsätta amma och misslyckats, för att de började jobba innan barnet var ett år?

Och på vilket sätt menar du att det skulle vara katastrof om en åtta-månaders bebis inte ammade längre?

Anna sa...

Hear hear!
Jag tror att om man har problem med amningen så slutar man förmodligen antingen man jobbar eller inte. Och om man vill amma och det funkar bra så går det bra att amma morgon och kväll när man jobbar. Det är ju inte så att man ska jobba upp någon produktion när barnet är så stort, i stället ska man ju bibehålla.

Och jag undrar också varför det skulle bli katastrof... Underligt argument tycker jag.

Anonym sa...

Är det inte mamman som ammar och barnet som diar? har jag länge funderat när jag hör diskussionen.

I en del andra europeiska länder där föräldraledigheten bara är 4-5 länder har mamman sedan rätt till nedsatt arbetstid för att amma.

Ida sa...

Nä amningen tror jag nog man kan få att fungera bra ändå. Jag har börjat jobba vid 9 månader (heltid) och 5 månder (deltid, ammade helt då och det funkade bra) och har ammat mina barn tills de varit året. Den ena slutade själv och den andra märkte jag slutade efterfråga det om jag inte erbjöd det och då slutade vi.

Så amningen tror jag inte är ett problem för delad ledighet och jag förespråkar det i grunden också men undantag finns alltid och jag vet inte hur dessa ska lösas. De 2 tidigare gångerna har vi delat väldigt jämt men den här gången vet jag inte hur det blir då jag blivit arbetslös i början av föräldraledigheten och nu måste söka nytt. Jag kommer därför ta föräldraledigheten tills jag får ett jobb och då kommer jag vara hemma någonstans mellan 6 och 17 månader beroende på hur fort det går (sen börjar han dagis). Självklart kan sambon ta fp och jag gå på a-kassa för att dela fp lika men det känns helt sjukt att utnyttja två bidragssystem när det inte behövs.

Anonym sa...

Även i Sverige finns det lagstadgad rätt för mamman att ta amningspauser i sitt arbete när pappan kommer dit med barnet för att ammas. Jag kan inte själv hänvisa till vilket regelverk, men har uppgifterna från en vän som varit mycket aktiv i en amningsorganisation. (Dvs, det kan inte vara så svårt att ta reda på uppgifterna om du söker aktivt, tex via Amningshjälpen.) Så jag ser inte heller vad det kan tänkas finnas för hållbara argument mot kvoterad föräldraledighet.

Kajsa Bergman Fällén sa...

För min del funkade det inte att fortsätta amma så länge till när jag börjat jobba. Det blev för slitigt, så jag slutade när N var ca 11 månader. Men det tycker jag iofs inte är ett skäl för att INTE dela föräldraledigheten!

Stora dottern ammade jag tills hon var nästan två dock, fast jag började jobba när hon var 8 månader gammal, ett par dagar i veckan i alla fall.

Anonym sa...

Jag är INTE för en strikt delad ledighet. Varför?
Jag anser att den första tiden hemma är en förlägning av graviditeten. Det är först när barnet cirkus passerat 6 månader som man kan hitta på saker att göra tillsammans med barnet för barnets skull. jag skulle tycka det vore grymt orättvist om jag inte fick njuta ngt av den tiden. Minst 10 månader vill jag ha själv.
SEn anser jag att Pappan SKA vara hemma minst 3 månader.
Så blir det denna gång för oss - så blev det inte förra gången pga av jobbbyteomständigheter...och hade vi då varit tvungna att dela ... vill inte ens tänka på det

Anonym sa...

Det där med amningskatastrof köper däremot inte jag heller

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

ida: Jag förstår verkligen vad du menar! Men hur kan det komma sig att så många använder argumentet om arbetslöshet åt andra hållet om det är mannen som råkar vara arbetlös. Ni hade säkert inte gjort så, men vilket argument som än tas till går det att vända på helt.
Jag vet män som inte kan vara föräldralediga eftersom de är arbetlösa, och kvinnor som måste ta all ledighet eftersom de är arbetslösa.
Vidare finns det män som inte kan ta någon ledighet eftersom de är egna företagare, medan de finns kvinnor som måste ta all ledighet eftersom De är egna företagare o.s.v.
Även i förhållanden där kvinnorna tjänar mer än mannen är det vanligt att hon tar större delen av ledigheten, så till och med ekonomiargumentet verkar gå att vända.

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

annannan: Säkert har du rätt, jag kan inte den korrekta terminologin.

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

tisalen: Du hymlar i alla fall inte med dina åsikter, och framför låtsasargument. Jag håller inte med dig, men jag kan respektera att du tycker annorlunda.
Det jag blir så trött och ledsen på är alla som låtsas att det finns andra skäl än att de liksom du tycker att de har rätt till något.
Se mitt svar till ida för att förstå vad jag menar med låtsasargument.

Anonym sa...

Jag tycker man ska få bestämma själva hur man vill göra med föräldraledigheten, givetvis vill ju jag att min sambo ska vara hemma (han tar över nu i sept) men i vissa familjer kanske det inte går ur ekonomisk synvinkel.

Vad gäller det där med amning, nu har inte jag pluggat men är det inte så att även om man pluggar heltid så behöver man inte sitta 8 timmar om dagen på högskolan?? Om jag mitt i amningen skulle börjat jobba så hade det blivit klurigt för oss. Jag har såpass lång resväg att jag skulle varit borta ungefär 12 timmar om dagen.

Men det är verkligen skönt att det funkat så bra för er.

Sen vill jag bara säga att jag håller helt med om det här med rosa, vi har rosa kläder till Melvin, än har ingen påpekat något. Såg att det fanns en krönika på www.alltombarn.se som handlar lite om det här med rosa.. om du vill kika så är det i vänstermarginalen (sommarkrönikan), den kan vara utbytt nu men alla skall finnas i ett arkiv om man klickar in på den aktuella sommarkrönikan.