lördag, oktober 20, 2007

Rent hypotetiskt alltså

Jag vill ha era spontana tankar om detta hypotetiska scenario. Inte det PK tankar man borde tänka, utan det ni för er själva och alldeles först tänker.

Här kommer då scenriot.

Ni bjuder hem någon på ett glas vin.
Den inbjudna tackar glatt ja, men ber att få något alkoholfritt att dricka istället eftersom hon inte dricker alkohol. Hon kör inte bil, hon är inte gravid, hon ammar inte, hon har inga alkoholproblem, hon vill bara helt enkelt inte dricka alkohol.

Vad tänker ni om den inbjudna personen?

19 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, att hon/han är nykterist kanske. Eller möjligtvis att hon är gravid men ljuger om det. Är "någon" i icke barnafödande ålder är väl nykterist det första alternativet. Skönt med en som inte är gravid, hade nog jag som skadad barnlös tänkt. Annars... inget... Jag har vänner som är nykterister och det är inget speciellt med det. Kram.

Anonym sa...

Precis som jag! Jag dricker inte heller. Undrar varför...

/Sara

Mina sa...

Spontant tänker jag att hon ljuger. Antigen är hon gravid eller så har hon visst problem med alkohol. But that's just me ;-)
Kanske hon precis som Sara skriver; bara inte dricker...

Kram!

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Jag måste nog förtydliga min fråga lite.

Alltså vad TYCKER ni om henne, en person som inte vill dricka alkohol. Inte vad ni tror.

Är "nykterister" tråkiga? blir kvällen tråkigare eftersom ni inte heller vill dricka vin när hon inte gör det? Är den som inte dricker lite överpräktig och en sådan man helst inte vill bjuda på nästa fest eftersom hon skulle förstöra stämningen?

Anonym sa...

Jag tycker att hon är helt ok, jag själv tycker alkohol är äckligt så därför vill jag inte dricka det men andra har andra skäl och det är väl bara att acceptera. Alla e vi olika.

Anonym sa...

Tycker nog ingenting särskilt, ibland dricker man och ibland inte, en del dricker aldrig. Vi själva dricker inte så himla ofta alls, så det tas nog emot med en axelryckning.

Anna-Bell sa...

Tänkbara anledninger till att hon inte vill dricka vin:

Hon
- är gravid.
- gör IVF.
- blir lätt bakis.
- blir sentimental/mår dåligt av att dricka vin.
- har helt enkelt ingen lust bara.

Jag tycker inte att det är konstigt med folk som inte vill dricka. Själv har jag inte druckit på år och tycker att det är skönt.Är dock inte nykterist. Varför skulle det bli tråkigt bara för att man inte dricker vin? Själv bjuder jag på mig själv i vilket fall som helst, både när jag dricker vin och cola.

Storkenflyger sa...

Vågar inte vara ärlig för alla innan har svarat så fördomsfritt och härligt :)

Anonym sa...

okejdå, det beror nog mer på hur personen uppträder. Hellre har jag en nykter person som gäst som är trevlig och pratsam än en onykter som blir odräglig. En nykter tråkmåns är inget vidare men en nykter party-pingla (som jag ;-)) kan vara väldans trevligt! Vissa som är nyktra kan skratta och dansa hur länge som helst medan andra nyktra sitter i ett hörn och surar. För mig har det nog ärligt talat inte med alkoholhalt att göra utan om uppträdande. Vissa behöver lite "innanför västen" för att kunna släppa loss - andra inte.

Anonym sa...

Det beror på!

Är det någon jag känner så är det inga problem. Jag tar nämligen gärna ett/flera glas vin en bjudmiddag. Vet jag innan att personen som kommer inte dricker och den som kommer dessutom vet att jag gärna gör det (Shit vad jag lät alkoholiserad nu då....) så vet ju alla förutsättningarna liksom. Dvs inga problem!

Är det däremot någon jag inte känner så skulle jag nog ha svårt att ta mina glas vin. Jag skulle kanske smutta på ett och känna mig lite dum om middagen blir lite tramsig och flamsig. Dvs om inte den nyktra håller samma nivå ändå förstås. Men visst skulle det bli, särskilt som värdinna, ännu ett litet orosmoment att hålla ögonen på. Tankar som "tycker hon vi är jobbiga nu", " nej men vad pinsamma vi är" "kanske inte skulle tagit det sista glaset" skulle definitivt dyka upp innan man lärt känna varandra nog för att bara vara sig själv...

/AF (Inte lika fördomsfri tydligen....)

Ida sa...

Är uppväxt med en hög nykterister så jag ser inget konstigt med det. Mamma och nästan hela hennes släkt dricker aldrig alkohol. Pappas sida dricker ibland men _väldigt_ sparsamt.

Det jag tycker är jobbigt med mamma är att hon aldrig provat. Hon tror på fullaste allvar att man blir full, odräglig och inte kan ta hand om sig själv av en öl. Det går inte resonera med henne och jag skulle aldrig dricka vin i hennes sällskap. Däremot har jag en kollega som också är nykterist. Hon har provat men gillar det inte och väljer att avstå. Det tycker jag är helt okej, dels tror hon inte man ska bli knäpp av en liten mängd alkohol och dels är hon inte alls fördömmande.

Kände jag inte personen i fråga så bra skulle jag inte dricka vin själv heller. Jag skulle vara rädd att ha fått en mamma-typ på besök

Anonym sa...

Alla gör som de själva vill. Jag är inte så mycket för alkohol själv och kan ibland tycka att det var onödigt att jag skulle dricka den enda ölen t ex. Klokt av personen att säga nej istället.

Fia sa...

Vad jag tycker om personen beror på varför man väljer att vara nykterist. Samma sak med varför man väljer att vara vegetarian/vegan.

Har en bekant som är engagerad i nykterhetsrörelsen utan att ha egna negativa upplevelser av alkohol. För min del är det svårt att förstå varför hon lägger ner så mkt tid och engagemang i just detta, när det finns så mkt andra (anser jag då :)) behjärtansvärda frågor och organisationer.

Har en annan kompis som efter flera år av div. missbruk nu är nykter. Naturligtvis skulle man aldrig ifrågasätta hans nykterhet.

Hmm...undrar just om jag svarade på frågan. Blev nog mest svammel.

Anonym sa...

Det beror helt på hur personen är och varför den inte dricker. Är det en person som är fördomsfri och öppen för att andra dricker och inte dömer dem som väljer att dricka alkohol eller tycker att hon är bättre på något sätt för att hon är nykter, utan är deltagande och aktiv och trevlig och social så spelar det såklart ingen som helst roll att hon inte dricker. Verkar hon däremot dissa dem som dricker eller lägger sordin på stämmningen genom att under tiden eller efteråt kommentera att de andra blev berusade tycker jag att hon är en självgod padda. Är det en person som vanligtvis dricker tror jag direkt att hon försöker bli/är gravid och mörkar det.

Anonym sa...

fast nu menade jag nog inte deltagande utan att hon deltar. kanske ska läsa det man skriver innan man publicerar...

Helga sa...

Jag skulle undra lite, och till en början tycka att hon är lite trist. Om inbjudan gällde ett glas vin tycker jag nog att det hade varit på sin plats att säga något redan vid inbjudningen, i stil med "det låter jättetrevligt, jag kommer gärna, men inte för vinets skull, det avstår jag helst ifrån" eller något ditåt.

Jag veeet att det är fördomsfullt och fånigt att grubbla över eller störa sig på folk som inte dricker, ändå gör jag det. Lite.

Linda sa...

Att hon är nykter alkoholist eller natt någon i hennes närhet är alkoholist och har behandlat henne så illa på fyllan att hon aldrig någonsin vill dricka alkohol.

Linda sa...

Eftersom jag svarade först och såg förtydligandet senare så får jag väll svara igen... Jag tycker att det är helt OK om hon inte vill dricka och skulle inte lägga någon vikt vid det. Om hon är trevlig får hon gärna komma och hälsa på igen =)

e sa...

Först skulle jag tänka "fasen vad trist jag som var sugen på vin". För jag skulle inte ta ett glas vin själv. Sen skulle jag nog inte tänka mer på det. Tycker inte att det är en trist person. Däremot så kanske jag skulle bjuda in fler personer nästa gång så jag får ett glas vin ;)