lördag, oktober 13, 2007

Ja, jag tycker synd om mig själv.

Jag brukar rätt ofta beklaga mig över att olika mycket jobb ger lika mycket utdelning i form av poäng på högskolan. Jag tror dock inte att jag gjort det här i bloggen ännu? Så nu tänker jag göra det.

På min utbildning betyder heltidsstudier minst 40 timmar i veckan, förmodligen en hel del mer om man liksom jag inte kommer ihåg allt direkt utan måste läsa en hel del extra för att komma ihåg.

Vi har föreläsningar nästan varje förmiddag, och eftermiddagarna ägnas åt laborationer. Efter varje labb ska det skrivas en labbrapport i form av en liten vetenskaplig artikel. Ungefär 15-20 sidor text brukar en sådan rapport bli.

Och så har vi förstås alltid en tenta på slutet. En tenta som omfattar de 30 föreläsningar vi hunnit med att ha och så några tusen sidors text.

Det är inte alls omöjligt att hinna med det här om man bara är beredd att plugga 40-50 timmar i veckan, och det är jag.

Det jag blir irriterad på är en del andra högskoleutbildningar, där man i värsta fall har tre föreläsningar i veckan och kanske något seminarium och grupparbete och så på slutet en hemtenta. Hur kan det ge samma poängantal i veckan?

Jag sitter just nu och tentapluggar. Hela den här helgen kommer att gå åt och hela nästa.

I början av den här kursen var jag så stressad att jag inte sov något, och det slår ju tillbaka nu, när jag inte alls har hunnit med lika mycket som jag borde, jag orkade ju inte plugga när jag var dödstrött.

Dessutom ingår det i min nya lyckas-sova-strategi att jag inte får plugga på kvällarna, för då måste jag varva ner och tänka på annat, annars blir det bara vakennätter.

Så när Lillkatten är vaken då sitter jag och pluggar. Och nu när han är ute och roar sig med sin far och familjen Saring, då kan inte jag följa med.

Alldeles nyss ringde min syster, hon går en av de där utbildningarna när man får poäng utan att prestera någonting. Och när jag sa att jag tyvärr inte har tid att träffa henne ens några timmar eftersom jag måste plugga, blev hon sur.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Fast det är väl knappast så att man inte måste prestera någonting för att få poäng?! JaG tror att man måste skilja mellan å ena sidan naturvetenskapliga/tekniska utbildningar och å andra sidan mera samhällsvetenskapligt inriktade utbildningar. Jag läser själv till socionom och visst, 50 studietimmar i veckan når jag inte upp i, å andra sidan är jag lycklig nog att ha lätt för att lära mig, men nog sjutton måste jag prestera något för att få ett godkänt betyg. Och för vissa av mina kurskarmater krävs det säkert minst lika många studietimmar som för dig för att klara av kursmålen. Skulle man börja värdera utbildningar efter vilka som är jobbigast att genomföra tror jag man börjar närma sig tunn is...

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Jag valde medvetet att inte nämna någon utbildning. Jag har ingen aning om vad just socionomutbildningen kräver, men känner du dig träffad i min beskrivning av mindre krav så är det kanske så?

Jag har ingenstans värderat utbildningarna i sig. Däremot har jag undrat varför man på vissa utbildningar behöver prestera mer än på andra för samma poängantal.

En stor skillnad är ju att inte ens de så kallade stjärnstudenterna klarar sig under 40 timmar/veckan på min utbildning.
Medan jag har flertalet kompisar som gått andra typer av utbildningar och gått ut med VG på alla kurser och dessutom hunnit med att ha ett halvtidsjobb vid sidan om studierna, och på så sätt inte behövt ta några studielån. DET tycker jag är orättvist.

Anonym sa...

Jag håller med dig i din analys. Jag har läst båda sorter och jag har sett (och känt av) skillnaderna. Visst skulle man kunna öka studietakten på många utbildningar men de ser också väldigt olika ut. Vissa utbildningar ex. flera pedagogoska, kan man inte plugga sig till på samma sätt utan det är i diskussion med andra - kring litteratur - som man utveckas som pedagog. Man får en pedagogisk grundsyn och barnsyn som inte går att plugga in. Det är i alla fall en av skillnaderna - enligt mig.

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Att diskutera med andra är ju också en prestation. Du måste vara på plats, du måste komma med inlägg i diskussionen, och jag antar att det ingår presentation av diskusionen också?

Allt pluggande behöver ju inte nödvändigtvis vara råpluggande av fakta. Men jag tycker att det är rimligt att heltidsstudier kräver ungefär samma mängd arbete på alla utbildningar.

Anonym sa...

Jag menar bara att det förmodligen är skillnad på vilken typ av utbildning man går, en naturvetenskaplig utbildning kräver naturligtvis mera i form av, som du skriver, laborationer och dit hörande labbrapporter och liknande. E

n samhällsvetenskaplig utbildning har ju inte riktigt samma upplägg, av naturliga skäl, och kanske inte kräver lika mycket tid just på den biten. Å andra sidan består en stor del av i alla fall min utbildning av t.ex. seminarier som kräver extremt mycket tid i förberedande uppgifter och inläsning. Mycket, mycket tid går dessutom åt till diskussioner och grupparbeten där det handlar om att t.ex. göra etiska och moraliska överväganden och kanske framförallt att utveckla sin framtida yrkesroll. Inom samhällsvetenskapen finns det nog inte rätt och fel på samma sätt som inom det naturvetenskapliga. Något som säkert kan betraktas som flummigt, men likafullt är det så verkligheten ser ut. Och när det gäller mängden litteratur att läsa så finns det ju givna ramar för hur många sidor som olika långa kurser bör omfatta och det tror jag inte skiljer särskilt mycket från utbildning till utbildning. Men somm sagt, traditionerna och de vetenskapliga metoderna och arbetssätten skiljer sig nog ganska mycket åt mellan natur- och samhällsvetenskapliga utbildningar.

Dessutom tror jag att det skulle vara väldigt svårt att börja särskilja utbildningar och ge mer poäng till de som, om det nu skulle vara så, kräver mera jobb. Oavsett om en utbildning är "svår" eller "lätt" så är det ju ändå så att man lägger ner 3 eller 4 eller 5 år eller hur många år det nu må vara, på att genomföra sin utbildning.

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Men... jag har väl ingenstans skrivit något om flum, eller värderat vad man i slutändan lär sig?

Och återigen, om det krävs en massa arbete med era seminarier, så ingår förmodligen inte socionomutbildningen i de utbildningar där man inte behöver lägga ner så mycket arbete för att få sina poäng. Jag förstår inte varför du känner dig träffad?

Anonym sa...

Nej, det har du inte gjort, och jag har heller inte påstått att du gjort det. Men det är ofta det som brukar uttryckas från naturstudenternas håll, inte alltid värderande utan oftast mer som ett konstaterande.

Jag kommenterar inte för att jag känner mig träffad utan för att jag tycker att dina åsikter är intressanta och jag har stött på liknande tidigare och det hela är bara ett stilla reflekterande. Jag försöker bara tillföra lite nyans och få fram att bara för att man inte lägger ner 50 timmar i veckan på sina studier så tycker jag ändå att alla utbildningar skall resultera i samma antal högskolepoäng för heltidsstudier, oavsett i vilken form studierna bedrivs. Det är min åsikt, det betyder inte att jag inte respekterar din. Men som sagt, det är intressant att diskutera.

Ida sa...

Där håller jag med dig!

Har läst civilingenjörsutbildning och där är det en salig blandning av kurser. Många är riktigt tidskrävande och att läsa 2 såna kurser paralellt är inte alls roligt (och då går ändå båda på halvfart) Men sen behöver man ett antal breddningspoäng och då kan man läsa vad man vill. Har läst ekonomi, miljö, historia och lite andra kurser guuuuuuud så slappt och skönt. Historia och miljökurserna klarade jag bara på att sitta och lyssna på föreläsningar och bläddra lite förstrött i boken. Ägnade kanske 6 timmar i veckan åt dem (halvfartskurser). Ekonomi-kurserna var lite mer inlämningar som tog tid, men ändå otroligt lugna. Kanske 10 timmar i veckan (också halvfart). Oftast valde man då taktiskt så man tog en jobbig kurs och en slapp-kurs parallellt så man inte skulle behöva slita ihjäl sig.

Nu var jag ung och utan barn när jag pluggad vilket gjorde att jag inte direkt pluggade 8-17 på dagarna utan betydligt mer oregelbundet men nätterna i labb-salarna var mååååååånga. Ibland kändes det riktigt surt att många andra utbildningar kräver så mycket mindre för samma antal poäng men samtidigt var jag glad över allt vi hade tid att lära oss på relativt kort tid.

Eftersom många av våra kurser var väldigt logisk-mattematiska så fanns det de som lyckades läsa mer än normal studietakt. Det var inte så mycket tragglande i text utan mer förstå och greppa samband och de som var riktigt duktiga och ambitiösa lyckades läsa in 4 år på 3 år. Men de var inte många, däremot var det inte helt ovanligt att de 4 åren tog 5 istället utan att folk direkt latat sig.

Anonym sa...

fast jag fattar inte varför du är missnöjd om du går på en kurs där du får lära dig mycket. jag är missnöjd med de slappa kurser där man hade kunnat göra samma sak på en fjärdedel av tiden. det är slöseri med min tid och slappt av dem som gjort kursen att den inte innehåller tillräckligt mycket matnyttigt. får du ut något av din utbildning så njut istället av det svenska systemet med gratis utbildning.

Anonym sa...

Har samma uppfattning som de flesta här. Jag har läst först en "lätt" utbildning i form av Lärare Ma/NO och sedan en "svår" i form av Civilingenjör kemiteknik. Min lätta utbildning gick inte att spendera mer än 30h i veckan på. Hur noga mna än gjorde allt med allt som ingår i form av egna reflektioner, diskuterande mm som ingår i den typen av utbildning. På civilingenjörsprogrammet så gick det knappt att komma under 50h i veckan utan att börja sortera bort saker.

En djäkla skillnad i arbetsinsats kontra poäng!

Dessa "lätta" utbildningar borde tryckas ihop och kortas ned, både i poäng och tid. För som någon skrev innan, det är ju slöseri med allas tid och pengar att bara dra ut på det! heltidsstudier bör innebära 40h per vecka för normalstudenten, varken mer eller mindre för att rendera i den poäng som man får för en vecka.

Tycker också det är väldigt typiskt att just någon som läser denna typ av "lättare" utbildning blir väldigt kränkt just när man gör en sådan jämförelse som jag tex gör nu (Vilken är direkt baserad på egen erfarenhet) och som kattmamman gjorde i sitt inlägg. Jag vet dock inte vad det är man försvarar? Sin rätt att slösa bort tid och pengar på att ha 10h extra ledigt i veckan?

/AF