onsdag, maj 23, 2007

Bara bra att vänta med barn?

I natt har det varit en sådan natt när Unge Herr Katt inte låtit mig sova längre än en halvtimme åt gången, så jag kan inte formulera mig.

Men jag kan inte låta DN:s artikel om äldre mammor gå helt obemärkt förbi. Jag blir provocerad av en så helt okritisk artikel. Någon mamma nämnde visst att det kunde vara problem att få barn. Men inte med ett ord nämns det att fertiliteten sjunker med växande ålder. Istället räknar man upp fördel på fördel med att vara äldre förälder. Det ska tydligen komma fler artiklar i ämnet jag tar för givet att det blir mer nyanserat då. Men jag tycker ändå att det även i dagens artikel kunde funnits en faktaruta där den sjunkande fertiliteten nämndes.

Jag hoppas kunna återvända till ämnet när jag är lite klarare i skallen.

3 kommentarer:

Anna sa...

Jo, fast det fanns någon sorts liten mätning av vad folk hade sagt för orsak till att de inte hade barn. Och där hade 70% angett "blir inte gravid".

Och har för mig att det stod någonting annat om sjunkande fertilitet efter 35 oxå. Men jag ids inte springa och hämta tidningen och kolla :-D

Anonym sa...

Jag undrar även varför DN inte skriver ett ord om de riskerna det medför med att vänta med att skaffa barn tills man är över 40 år? Tex att en kvinna som är 41 år löper en risk av 1/81 att få ett barn med downs syndrom i jämförelse med en kvinna som är 28 år som löper en risk av 1/1053 (källa The Whole Pregnancy Book by Joel M. Evans).

Jag anser att detta vore viktig information i sammanhanget då många som läser artikeln får anledning att tro att det inte finns några risker med att vänta.

Artikeln får det att låta som att det svåraste med att vänta tills man är över 40 år är vad barnens kompisar ska tycka och att man inte kommer att få träffa sina barnbarnsbarn, men bortser helt ifrån att det blir allt svårare att få ett friskt barn ju längre man väntar (om man kan få barn efter 40 överhuvudtaget).

Jag är själv 37 år och har gått igenom hela karusellen med fostervattenprov och all den oro det innebär. Flera av de vänner jag har i min ålder eller äldre har försökt att bli gravida i flera år utan att lyckas. Många tar hjälp av IVF (in vitro fertilization) utan resultat och ett par av mina nära vänner har varit tvungna att göra aborter i 12-13 veckan då deras barn har varit svårt skadade/deformerade.

Känner inte DN att sådan information eller statistik borde ha funnits med i artikeln?

e sa...

Jag håller inte helt med om att artikeln var alldeles okritisk. Det nämndes bla att barn med äldre föräldrar kan känna utanförskap tex. Svårigheter att få barn nämns bla annat i en bakgrundsruta men det var inte helt lätt att upptäcka om man inte lusläste allt. Artikeln imorgon ska handla om riskerna med att föda sent. Där eller i någon av de andra artiklarna (verkar vara totalt fyra st) får man anta att de tar upp det ämnet ytterligare annars är det verkligen märkligt.