söndag, maj 25, 2008

Behöver inte erbjuda det som finns på annat håll

I går fick Lillkatten en knallrosa glittrig dockvagn av mina föräldrar och han älskar den.

Jag tycker att det är en helt ok leksak till honom.

Men om jag rannsakar mig själv så undrar jag om jag hade tyckt att det var ok att han fått en likadan om han hade varit flicka? Och svaret är förmodligen att, nej det hade jag inte.

Jag känner inte att jag som förälder behöver erbjuda mitt barn alla sorters leksaker och upplevelser.

I grannhusen bor det en triljon barn och det är jätteroligt! Nästan utan undantag är flickorna klädda i rosa och pojkarna i blått. Och nästan utan undantag leker barnen den typ av lekar de förväntas leka utifrån sitt kön. Jag tror inte att det kommer att vara annorlunda på dagis.

Min son kommer att erbjudas så mycket "pojkigt" att han liksom inte behöver mer. Däremot får han inte det rosa och mjuka någon annanstans, så därför tycker jag att det är viktigt att han erbjuds det hemma.

Och så klart, när han blir äldre och själv börjar önska sig saker kommer jag inte att tvinga honom att ha kläder han inte vill, eller ge honom en docka om han absolut bara vill ha bilar. Men nu när han är liten vill jag försöka ge honom möjlighet att prova på allt, så att han själv kan få välja utifrån sin personlighet och inte efter sitt kön, och då ger jag honom inte det han ändå får utifrån.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker du gör helt rätt!

Anonym sa...

Klokt!

Anonym sa...

VART finner jag en sån dockvagn?
vill köpa en t min dotter,det låter fint!

smygläsande Thomas

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

I de flesta leksaksbutiker antar jag?

Anonym sa...

en fråga bara:
när du klär din son i rosa och i klänning,gör du det för att DU tycker att det är snyggt eller för att visa en ståndpunkt?
vilket blir liksom viktigast-att han är ok klädd i vettiga kläder el att sätta på honom rosa byxor när ni ska nånstans offentligt för att skapa lite opinion?

och tror du verkligen att en färg kan vara byggstenen i en människas liv?

har läst här ett bra tag,och både du och din man verkar vara sådär otroligt rättskaffens att en annan får dåligt samvete,är det inte jobbigt att leva upp till alla egnhändigt satta ideal?

jag känner inte er förstås och lägger inga värderingar i detta, är bara nyfiken!
hoppas på svar!

Sophie

Ida sa...

Åh det där tycker jag är knepigt. Jag hade garanterat tänkt likadant som dig. Får lägga band på mig så jag inte överkompenserar för mycket.

Jag har en dotter (4 år) och 2 söner (yngre) och jag kommer på mig själv med att svära över att allt är rosa på tjejsidan när jag ska handla åt henne samtidigt som jag inte alls har lika stora problem med rosa till killarna.

När dottern var mellan 1 och 2 år så köpte jag en hel del mörka färger åt henne på kläderna. Det var praktiskt eftersom hon var i värsta kladdåldern och jag tyckte hon var jättefin i marint och andra murriga färger. Nu har ena lillebroren växt i (och ur) dessa kläder och jag tycker de är såååå tråkiga på honom. Visst barnen har olika färgtoner på huden och lillebror är mycket ljusare och passar sämre i vissa färger än sin syster men jag undrar om det är hela sanningen.

Rosa som dottern fick när hon var nyfödd har jag knappt velat ha på henne men tyckt varit riktigt fina på småbröderna.

Jag undrar hur objekiv jag är och hur mycket det är att jag tycker det är kul att erbjuda det som går tvärt mot det könskonservativa.

Med dottern är det numera en del rosa för nu vill hon vara med och bestämma, vilket hon självklart får. Men hon gillar även blått och grönt och det tycker jag är jättekul. Dagispersonalen är förvånad över att hon är så pass lite rosa som tjej och det tycker jag är ännu roligare :)

Barnets mamma sa...

Jag håller helt på dig Kattmamman!

Anonym sa...

Om man vill urskilja en folkgrupp/ett kön eller liknande genom att markera dem med en färg (eller en stjärna eller ett nummer) så saboterar man ju det ifall alla har på sig den färgen. Och det är väl det vi vill göra. Alltså måste killar ha rosa tills det blir omöjligt att behandla ett barn på ett visst sätt för att den har rosa och att det då automatiskt skulle vara en flicka. Och först om vi börjar behandla alla barn lika kan man ju veta att alla människor har möjligheter att göra allt av sina förutsättningar oavsett kön. Så därför är jag för rosa barnvagn till lillkatten men mot till Thomas dotter. Men Thomas kanske är sugen på att själv få leva ut det han inte hade möjlighet till i barndomen genom att leka med dotter och barnvagn och det är ju behjärtansvärt i och för sig. Och är det så att dottern alldeles av sig själv önskar en rosa barnvagn så kanske man inte ska neka henne bara för att hon är tjej, men man bör nog tänka sig för innan man automatiskt ger tjejerna det man tycker att de borde leka med. Och jag tycker att man är skyldig att introducera båda könen i båda världarna.

Anonym sa...

Var finner jag en sådan? Vart ska du gå?