fredag, augusti 10, 2007

Nattmaror

Jag är så trött på att ständigt vara trött, eller rättare sagt på att jag inte kan sova.

Lillkatten är en ängel som sover bra på nätterna utom att han äter snabbt några gånger, så ingen skugga ska fall på honom.

Allt är mitt eget fel.

Jag vaknar vid tvåtiden på natten och har en stor ångestklump i magen. Det kan vara precis vad som helst som oroar mig, just nu är det skolstarten och slutet på föräldrarledigheten som dominerar. Och vad jag än gör kan jag inte somna om. Att bara ligga kvar i sängen och försöka vila ökar bara på ångestklumpen mer och mer och till slut kan jag inte andas.

Ibland fungerar det att gå upp och äta något och sedan läsa en 40-50 sidor i en bok, ibland hjälper inte det heller.

Ångesten brukar släppa någon gång fram emot morgonen och har jag tur hinner jag somna och sova några timmar innan Lillkatten väcker mig vid åtta för att börja dagen. Men ibland vaknar jag vid två och somnar sedan aldrig om igen.

Jag är bered att pröva allt, för att få sova. Allt som inte inbegriper kemiska substanser som kan skada Lillkatten vid amning och som inte kostar pengar, för jag har inte råd att gå i terapi.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ångest är mig nära. För mig är det bra att få den ofrivilligt vakna tiden på andra tankar. För mig är det bara jobbigt att ligga vaken och försöka hantera ångesten. Stieg Larsson har skrivit tre fantastiska böcker. De bästa jag läst. Har du inte redan gjort det så läs dem i rätt ordning och ha den till hands på nätterna. (Män som hatar kvinnor är den första). Läs lite när du vaknar med oro. Det är mitt bästa sätt. Enda biverkning kan vara att du får sömnbrist för att du läser dig nätterna igenom. Hoppas du snart mår bättre. Kram.

Solkatten sa...

Så där blir det för mig också när jag har för mycket att tänka på. Har du provat att skriva "dagbok" innan du går och lägger dig? Brukar vara lättare att släppa tanken om man har skrivit av sig. Ett annat, lite halväckligt tips är att dricka en kopp varm mjölk med honung när du vaknar, det kan fungera lugnande.

Helga sa...

Oj vad jobbigt! Sömnbrist kan göra en galen, bokstavligt talat. Jag höll på att fullständigt krevera förra sommaren när min sjukdom hindrade mig från att sova. I mitt fall var hjälpen sömntabletter, men jag förstår att du inte vill ta till det när du ammar.

Men faktiskt så tycker jag att du ska söka läkare för detta. Sömnproblem är så handikappande, och de kan bli kroniska om man inte tar tag i dem.

Hoppas det löser sig snart!

Anna sa...

Usch vad jobbigt!

Mitt enda tips är att lyssna på ljudböcker i mp3-spelare i sängen. Funkar jättebra för mig. Det leder bort tankarna på annat och sedan har man plötsligt somnat...

Salvia sa...

Varm mjölk. Ett extra täcke (knepigt råd i värmen jag vet, men det är tyngden som skapar lite trygghet).

Ligg inte kvar i sängen. Nån psykolog har förklarat för mig att man till slut förknippar sängen med att vara vaken och sen kan man inte somna bara därför. Gå upp och gör nåt annat; se till att kropp och själ förknippar sängen bara med SOVA.

Själv skulle jag aldrig klara mig utan mina öronproppar och min sovmask (en sån där fjantig sak som man ser folk ha på film, finns på Åhléns).

Sedan jag började med proppar och mask för ett halvår sedan somnar jag nästan bara jag lägger huvudet på kudden.

Efter år av vakna nätter.

Anonym sa...

Om du har ett block bredvid dig när du lägger dig, så kan du skriva upp sånt som du kommer på att du måste komma ihåg, och allt annat som stör, och så kan du tänka alla dom där viktiga tankarna nästa morgon istället. Utan att vara rädd för att glömma en enda en, för du har ju skrivit upp dem.

Det är svårt att lösa sina bekymmer på dagen, men att hitta smarta lösningar på problemen på natten när man är trött, det är helt omöjligt. När man väl vet om vilka tankar det är man brukar älta, och accepterar att man inte kommer att hitta någon lösning den här natten heller, så kan man notera när bekymmerstankarna kommer, säga hej till dem, och vänta tills de far igen, utan att störa sig på att man inte hittat någon lösning på dem den här natten heller.

Det här är två tips som hjälpt mig vid några tillfällen.

Carnesir sa...

Min bästa sömntips! Enligt experter går sömntåget tydligen vid 22.00 så det är bäst att gå och lägga sig då (vilket jag aldrig fixar). Massera fötterna med varm olja kan hjälpa. Göra en rutin (dvs förbereda kroppen) på att det är dags att sova. Om du inte somnar är det bäst att gå upp och läsa en bok i soffan. Ligg inte kvar i sängen utan byt miljö. Ett boktips är Bitterfittan om du inte redan har läst den. Jag hoppas att det löser sig snart. Sömnproblem är inte kul alls och det stör ens psyke. Ps! Katten är fortfarande borta. Vi letar och letar, har satt upp lappar och annonserat efter henne men ingen verkar ha sett henne. Det är fruktansvärt ledsamt men vi har inte tappat hopp än. Ds!

Anonym sa...

Egentligen tycker jag det låter som att du skulle behöva terapi eller medicin, att vakna på småtimmarna med ångest och inte kunna somna om är ju ett klassiskt tecken på att man är på väg in i en depression! Hoppas det löser sig.

Kattmamman (a.k.a. Bridz) sa...

Stort tack för alla bra tips (och alla boktips) Jag ska beta av dem ett efter ett, och förhoppningsvis hjälper det. Rapport kommer säkert senare i bloggen.

Helga och ullis: Om inget hjälper ska jag fundera på det där med kontakta en läkare. Men jag är inte på väg in i en depression, jag har aldrig någonsin mått bättre. Sömmproblemen har varit min ständiga följeslagare sedan sena tonåren så det är inget nytt akut i alla fall.