onsdag, februari 28, 2007

Färger

Jag är helt färgblind vad det gäller vilka färger som signalerar pojk- respektive flickbebis. Det är inte för att jag vill statuera exempel eller vara ironisk utan bara så att jag missat vad det är som gäller. Det rosa och det blå har ja förstått men tydligen inte resten.

Idag var vi på vår första mammagruppsträff. Lillkatten var klädd i vit body, vita strumpor och ljust, ljust gröna byxor. Alla trodde att han var en flicka.

Är det så att alla färger som är ljusa är flickfärger och de mörka färgerna är killfärger?

Nu vill ju inte jag att man ska kunna avgöra på Lillkattens kläder vad han kissar med... men ändå.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det är löjligt att folk antog att lillkatten var en flicka bara för att han hade vitt och grönt på sig.

Jag skulle personligen klä mitt barn i de färger som barnet passade i och som jag tyckte om.

Tyvärr verkar det vara som du frågade att ljusa färger är till flickor och mörka till pojkar. Fy för så tråkigt.

Jag tycker du ska klä honom i det DU vill. Är folk så korkade att de antar saker för att de utgår från färg på kläder ska de bara ignoreras.

Trist att vi lever i ett så fördomsfullt samhälle.

Anna sa...

Haha om jag hade satt på Lilla My motsvarande outfit så hade alla frågat om hon var en pojke. Jag fattar det bara inte...

Det är till och med en och annan som har varit konfunderad och haft pojk-frågan på tungan när hon har varit klädd i blårandig body, vinröda strumpbyxor och blå KJOL

Kajsa Bergman Fällén sa...

Min bebis blev tagen för pojke när hon hade svart-vitrandiga strumpor på sig "Jag tyckte strumporna såg pojkiga ut". Hmmm...

Idag har hon grön body och jeans, ska bli spännande att se vad vi för för gissningar på föräldragruppen *s*. Iofs har hon rosa strumpor så det kanske blir lätt (men man vet ju aldrig).

Det jag tycker är konstigast är att det är så viktigt att fastställa om det är en pojke eller en flicka? Det är en bebis liksom. Spela roll

Astillbe sa...

Jag är av princip emot könsfärgade kläder - dvs att när jag köper barnkläder till bekanta köper jag aldrig något ljusblått eller rosa (såvida det inte är blandat med andra färger).

Dock skulle jag väl aldrig sträcka mig så långt att jag köpte rosa kläder till en pojke... men nästan alla andra färger passar väl både och?

Anonym sa...

Kvinnan i kassan på Lindex tyckte att det var sååå fantastiskt att jag köpte brunvita kläder och även gråvita med grönt på när hon förstodd att det var en tjej jag hade.

Nu har mitt mirakel även en hel del rosa kläder men hon kommer absolut att ha 'killfärger' också.

/HB

Anna sa...

Jag tycker absolut att man kan ha vilken färg som helst på barnet. Jag har köpt in ljusgrönt/gult till mitt kommande barn. Jag tycker det passar oavsett tjej/kille.

Anonym sa...

Bridz, du ska vara STOLT över det som du kallar färgblindhet! Jag vet, och har själv råkat ut för det där, fast tvärtom. Dottern passade väldans bra i marinblått och då fick folk alltid för sig att hon var en pojke. Inte för att spelar nån roll, men precis som sassamamma skrev här ovanför - det är en BEBIS, varför är det så himla viktigt att stoppa in dem i ett könsfack på en gång?

Anonym sa...

Det måste innebära att jag när en trasvestit vid min barm ;) eftersom jag glatt klär min son i röd body. Och inte ett mörkblått plagg äger han stackarn.

Saring sa...

Det här är en aldrig sinande källa till förbryllning från min sida. Alma är ju så fin i brunt och grönt och gult och rött och mörkblått och orange och lila och ja.. Väldigt många fina och väldigt ickepastelliga färger och det är SVETTIGT att hålla reda på vilka färger som är tjejfärger och vilka som är killfärger så ja.. Det struntar jag i ;o) Senast i söndags utspelades följande konversation på 7eleven:
(Alma sitter i vagnen iförd sin fina brunrrutiga duffel samt vit stickad mössa)
Anställd: Men guuuuuu vilken söt liten pojke!!! Uuuunderbaaar!!!
Jag: jaa. Men det är faktiskt en söt liten flicka.
A: Skojar du?!!
J: Äh, nä. Hon har bara inte så mycket rosa..
A: Ja, nu när du säger det.. Det ÄR ju svårt att se när de är så där små. De flesta flickor har ju rosa.
J: Mm.. Inte den här. (ler) Tack tack (betalar och går)
Detta händer uppskattningsvis varje dag.
Människan tenderar att vara väldigt enkelspårig :o)
Kram till Lillkatten!

Eirene sa...

Men folk kan ju ta fel ändå..en av mina flickor blev ofta tagen för pojke när hon var bäbis. Kanske för att hon var kraftig och stadig? Minns speciellt då jag hade en vit sommarmössa med spetstyg på henne och någon okänd frågade vad pojken hette.
Min 6 åriga tjej blev tagen för kille senast i förrgår då en man sade "Hej killen" när hon och jag kom in. Hon har marin/svart scooterdress, men mössan är rosa med snoddar. Man kan ju ta miste bara....klart man vill veta om man möter en killbebis eller tjejbebis, det är lättare att relatera till den lille/a då tycker jag.

Anonym sa...

Längesedan jag var här men Hej igen :)

och jag vill bara säga Stå på dig vad det gäller färgval o klädval till lillkatten!!
framför unisexkläder och bort med det inrutade schemat för pojk o flickkläder!
Jag gillar I N T E när butikerna har rosa gullegulle till flickorna och dinosaurer och spindlar till pojkarna!!
//M

Anonym sa...

Jag köper gärna rosa kläder till min pojke - för han är jättefin i det! Han har mycket ärvda kläder i den färgen också.
Däremot hade jag nog inte klätt en flicka i rosa så gärna så jag är lite inkonsekvent...

Det jag ville berätta var vad mitt syskonbarn sa när folk envisades mad att fråga om hon helst ville ha en lillasyster eller lillebror: "Det spelar ju ingen roll, för dom har ju blöja."
Så sant!