onsdag, mars 07, 2007

Går inte upp i vikt

Lillkatten ska stödmatas. Av någon anledning går han inte upp i vikt så mycket som BVC-tanten vill. Jag har massor av mjölk i brösten, det bröst han inte äter från för tillfället sympatiläcker hela tiden, och så skulle det inte vara om det fanns för lite mjölk så det är inte där problemet ligger.

Lillkatten är en väldigt nöjd och glad bebis som trots att han är född för tidigt idag fick godkänt på samtliga moment på tvåmånaders-kollen.

Så jag vill inte stödmata. Min filosofi är att så länge han mår bra och dessutom går upp i vikt så är allt bra.

Men utan att ha diskuterat det alls med Kattpappan vet jag att han vill att vi ska följa BVC:s råd.

Jag har gett Lillkatten hans första mugg med ersättning nu (för jo, jag vill inte ge i flaska utan det får bli koppmatning) och min förhoppning är att han inte ska gå upp mer i vikt av ersättningen utan att det ska visa sig vara som jag tror att han bara är en person som inte har så lätt att lägga på sig.

Enligt min mamma var jag precis likadan som bebis och jag är inte direkt ett benrangel nu i vuxen ålder.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Åhh vad jobbigt det är att man av någon anledning tvingar sig själv att lyssna på BVC. Min pojk har också planat ut och stod still en stund på sin kurva som BVC verkar följa till punkt och pricka. Jag fick tid för en extra vägning och de tyckte att jag skulle försöka med ersättning. Nu gjorde jag inte det och fortsatte att amma oftare och eftersom han var nästan fyra månader så började jag lite smått med en liten grötportion på kvällen. Nästa gång jag var på BVC hade han gått upp iallafall lite grann och BVC verkade nöjd.

Nu har jag nog faktiskt haft lite mindre mjölk i perioder eftersom min pojk är alldeles för snäll och istället för att skrika och böka vid bröstet så lägger han av att amma och man kan tro att han är klar. Jag har fått lära mig att läsa han signaler bättre och erbjuda bröstet oftare.

Vad jag ville komma till var ju egentligen att man nog känner sin bebis bäst själv och är de nöjda och glada så är det nog ingen fara.

Jag tror som du säger att en del bebisar lägger inte på sig lika fort och lätt. Jag var också en bebis av den spinkigare sorten och min pojk ser ungefär likadan ut så själv oroar jag mig inte.

Lycka till och gör det som känns bäst för dig själv och din bebis!

Anonym sa...

Hejsan!

Läser din blogg sporadiskt, vill bara lämna kommentaren att risken med tillmatning är att du kommer att få mindre mjölk till honom. Eftersom han kommer att vara mätt så kommer han att suga mindre och därmed minskar din produktion. Om du själv är skeptisk till att ge tillägg skulle jag föreslå att du tar kontakt med amningshjälpen. De är duktiga! BVC har ofta en väldigt gammaldags syn på det här med viktuppgång. Kurvan de följer är inte ens gjord för ammade barn utan flaskmatade... Jag tror som föregående talare att din intuition stämmer. Var hemma, ta det lugnt i en vecka, intensivamma, rbjud bröstet ofta och drick mycket själv . Sen tror jag också att barn är olika. Jag har tre barn och två av dem har varit sega i viktuppgång medan en växte så att det knakade. Samma bröst, samma tillgång och inget tillägg. Hoppas det löser sig!

MvH/Stockholmstjejen

Anonym sa...

Kan ni inte be om en second opionion av någon insatt person?

Anonym sa...

Jag håller nog med Stockholmstjejen. Nu är lillkatten så pass liten och du verkar ha tillräckligt med mjölk så jag ser absolut ingen anledning till att du ska behöva ge honom tillägg. Det blir bara en ond cirkel av det.

Kontakta amningshjälpen. Erbjud honom bröstet ofta. Det är normalt att i perioder amma en gång i timmen.

Så länge han går upp i vikt och inte ner så äår det ingen fara. Dessutom kan de stanna av i uppgången ett tag för att sedan lägga på sig några hundra gram på en vecka.

Anonym sa...

Visst födde du på BB Sthlm?? (Eller har jag fått det om bakfoten?) I såna fall kan du väl prata med deras speciella amningsmottagning (08-7553922). Be att få prata med BM Elisabeth Hjärtmyr som är amningsguru utan pekpinnar! Du kan nog få 2:nd opinion därifrån om bröstmjölk/ersättning å jmf det med vad BVC sagt.
Liksom föregående talare vill jag påminna om att de "nya" kurvorna (kom i BVC-journalerna 2000/2001) är baserade på barn födda 1974!!!!!! (Hur många ammades då? Jo, 2% av de över 2 månader). De gamla kurvorna var baserade på 1950-talsbarn. Jag vet inte om de sk "nya" är så mycket att hänga i julgranen de heller....
/Trebarnsmamman

Anna sa...

Jag skulle tro att BVC tar det säkra före det osäkra och rekommenderar ersättning direkt något avviker. De vet ju inte hurpass driven man är vad det gäller att öka på ammandet och sånt. Jag tror, som du, att är Lillkatten nöjd och mår bra så är allt väl. Du kan ju erbjuda käk lite mer än vad han är van vid också. Jag lärde mig att ge Lilla My från båda brösten direkt (inte tömma ett bröst först) för då var hon intresserad av att äta mer. Annars ledsnade hon.

Kramar på dig!
Och du, du har en utmaning i min blogg!

Anonym sa...

Det här är ju ett sånt där ämne där alla har åsikter :) (precis som med barnvagn, samsovning etc.).

Och som vanligt är det ni som bestämmer och ert beslut är det rätta!

För min del var det så att jag hela Ellas småbarnstid fått höra att hon väger för lite och är för liten. Jag valde att strunta i det. Ella har aldrig fått ersättning och hon har heller aldrig druckit välling. Jag litade helt på hennes förmåga att kommunicera med mig och visa hur hon mådde. Hon mådde ju prima hela tiden. Jag stöd-tittade även på kurvor på webben på kinesiska barn, vilket ju tydligt visade på att asiatiska barn gärna är lite mindre.

Det spelar jätte stor roll hur mamma och pappa själv var. Det är ju oerhört ärftligt allt detta.

Jag tror på er. Det kommer att bli jätte bra, hur ni än gör. Huvudsaken är att du inte blir nedstämd av att bli tillsagd på BVC så där. Jag lät mig själv bli det ibland och var riktigt ledsen ibland. Kändes lite som om dom sa att jag inte var en bra mamma ... (man är ju liiiite känslig också) Men det är ju inte alls så det är.

Sköt om er.

Isidor sa...

Jag är lite kluven. Jag har en lätt löjlig tro på läkarvetenskapen, och jag är livrädd för att min son ska få för lite mat. För lite mat är apdåligt när man är så lite. Men alla nackdelar med extramatning verkar ganska allvarliga. Det vore ju skit om man började byta ut modersmjölk mot modersmjölksersättning. Som borde vara modersmjölkstillägg.

Usch...

Patricia sa...

När dottern var precis nyfödd åt hon inte ordentligt och gick ner för mycket i vikt. Fick då ge henne bröstet var tredje timme + ersättning. Dels för att fåå igång mjölken men också se till att hon fick i sig mat. Tyckte inte om att ge henne ersättning, så jag "pumpade" igång och pumpade ur mjölk som hon fick på kopp istället. För att vara säker på att hon fick i sig som hon skulle. Nu ökar hon ordentligt i vikt, vilket är himla skönt!

Tro på det du tror är rätt, och så länge han är glad och går upp tror inte jag heller att det är någon fara. Du är hans mamma och känner honom bäst! Lycka till!!!

Anonym sa...

Bara en fråga: Hur fungerar amningskopp och hur ser den ut? Varför är det bättre enligt dig att använda kopp istället för flaska? Tacksam för svar. Josefin.

Anonym sa...

Anonym: Det ser ut som en skål med hällpip, precis som det finns på en kanna.

Pia sa...

Om Lillkatten går upp i vikt och mår bra i övrigt och du har mat så det räcker i brösten så förstår jag faktiskt inte varför han ska tryckas i mer mat för att passa en kurva. BVC-kurvan är ju en vägledning, inte ett facit för alla barn.

Anonym sa...

Skönt att du kan ta det med ro och litar på din egen känsla.

Till Anonymus: Att mata ett litet barn med flaska gör ofta att barnet vill amma mindre, framför allt för att det är lättare att äta ur en flaska (har du väl fått upp trycket så rinner det på...) och det gör ofta att många som börjar flaskmata får mindre mjölk i brösten, vilket leder till att man måste ge mer ersättning... Ond cirkel.